AKTUELNO

Podrška Italije evropskom putu Srbije, unapređivanje ekonomske saradnje i dolazak novih investicija sa Apeninskog poluostrva neke su od tema današnjih razgovora srpske delegacije sa italijanskim državnim vrhom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon tih razgovora oeekuje još snažniju podršku Italije našoj zemlji.

Vučić je posle razgovora sa italijanskim predsednikom i premijerom, Serđom matarelom i Paolom Djentilonijem, novinarima preneo da su razgovori bili veoma korektni, a srpskoj delegaciji ukazano veliko poštovanje u palati Kvirinale i Kiđi.

-Naši razgovori su se suštinski odnosili na italijansku podršku evropskom putu Srbije, koja će, čini mi se, biti još snažnija. Italija smatra da bez Srbije, kao člana Evropske unije, EU nije potpuna - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je zamolio italijanske sagovornike i prijatelje da razumeju da je Srbiji potrebna snažna stimulacija za njene građane, odnosno za nastavak provođenja reformi, da to želimo da uradimo i da nam je potrebna još veća podrška svih prijateljskih zemalja EU.

Predsednik je dodao i da je bilo reči o bilateralnim odnosima Srbije i Italije, koje je ocenio kao veoma dobre.

-Italija je druga zemlja po nivou trgovinske razmene za Srbiju, na oko 3,7 milijardi evra. Imamo i dobrih prvih pet meseci, od oko milijardu i 650 miliona evra, pri čemu je naš izvoz 100 miliona evra veći od uvoza - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je u Rimu razgovarao sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, koji poručuje da je Srbija zemlja lider po pitanju stabilnosti regiona.

- Zato je vaš ulazak u EU veoma bitan - rekao je Matarela u razgovoru sa predsednikom Srbije o odnosima dve zemlje, evropskom putu Srbije i zajedničkim projektima u borbi protiv terorizma i suzbijanja korupcije.

Predsednik Matarela čestitao je Vučiću stupanje na novu dužnost i istakao da njegova poseta Italiji potvrđuje veliko prijateljstvo dve zemlje.

- Srbija može da bude uspešna zemlja na evropskom putu, ali ume da čuva i svoje tradicionalne odnose - istakao je predsednik Vučić i zahvalio na podršci Italije evropskom putu Srbije.

Matarela je ocenio da sve veće prisustvo italijanskih preduzetnika u Srbiji potvrđuje razvoj dobrih odnosa dve zemlje i naglasio da je do sada mnogo urađeno na polju borbe protiv terorizma i suzbijanja korupcije, zajedničkim projektima dve zemlje.

- Italija želi da se Srbija što pre pridruži Evropskoj uniji i to je jedan od osnovnih elemenata naše spoljne politike. Srbija je zemlja lider po pitanju stabilnosti regiona i zato je vaš ulazak u EU veoma bitan - zaključio je Matarela.

Vučić je, inače, u predsedničkoj palati, dočekan uz naviše državničke počasti, uz vojsku i himnu. Nakon intoniranja himne dve zemlje, predsednik Srbije i njegov italijanski kolega, zajedno sa delegacijama, a u italijanskoj je bio i šef diplomatije Anđelino Alfano, ragovarali su o bilateralnim odnosima dve zemlje, situaciji u regionu, kao i podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu.

Nakon radnog sastanka, predsednik Matarela, na čiji poziv u Italiji boravi Vučić, za svog gosta priredio je ručak.

Predsednik Srbije se sastao sa italijanskim premijerom Paolom Ðentilonijem sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i situaciji u regionu, a italijanski premijer očekuje uskoro i sednicu dve vlade.

- Nema potrebe za potvrdom činjenice da su naše dve zemlje dobri prijatelji, sa sjajnim ekonomskim i političkim odnosima. Taj odnos treba iskoristiti i za poboljšanje stanja u regionu - istakao je italijanski premijer.

Predsednik Vučić naglasio je da je Italija jedan od najboljih trgovinskih partnera Srbije i izrazio nadu da će još više italijanskih investitora doći u Srbiju, kao i da će broj italijanskih turista biti povećan.

On je zahvalio na punoj podršci Italije evropskom putu Srbije, kao i na angažovanju italijanske vlade u organizaciji Samita zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji je održan pre dve sedmice u Trstu.

Predsednik Vučić obavestio je premijera Ðentilonija o ekonomskim reformama koje je srpska Vlada preduzela u poslednje dve godine.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o nastavku dijaloga sa Prištinom, odnosima u regionu i načinu za ubrzanje procesa integracija regiona Zapadnog Balkana u EU, saopšteno je iz Vučićevog Kabineta. Premijer Ðentiloni izrazio je nadu da će uskoro biti održana i sednica dve vlade.

Foto: Pink.rs

Poseta Italiji poslednja je u nizu sastanaka koje je Vučić, od stupanja na mesto predsednika Srbije, organizovao sa svetskim, evropskim i regionalnim liderima kako bi ostvario ambiciznu agendu političkog i ekonomskog napretka zemlje i ubrzanja puta Srbije ka članstvu u EU.

Poseta predsednika Srbije Italiji takođe dolazi neposredno posle Samita Zapadnog Balkana i EU, kojem je Italija takođe bila domaćin.

Trst je bio četvrta stanica Berlinskog procesa pokrenutog 2014. godine sa namerom boljeg regionalnog povezivanja država Zapadnog Balkanu, kao i povezivanja regiona sa EU u cilju efikasnijeg puta i pripreme zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

U Trstu je uspostavljeno i sedište nedavno osnovanog Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma koje su formirale privredne komore Zapadnog Balkana kao prvu zajedničku instituciju u regionu.

Trenutni šef diplomatije Italije Anđelino Alfano podseća da Italija i Srbija imaju odličnu saradnju "kako na političkom tako i na ekonomskom nivou" i obećava nastavak podrške na putu evrointegracija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za TV Pink: Ne interesuje me da budem na vlasti doveka, a izabraću naslednika koji će ih stalno pobeđivati

Alfano je samit Zapadnog Balkana i EU u Trstu opisao kao "most" između regiona i EU koji mora da stvori uslove po kojima "evropska perspektiva ne bi bila apstraktan i nedostižan koncept".

A upravo je jasna evropska perspektiva i njen dostižan realan vremenski okvir ono što i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da čuje ne samo od Rima već i od Brisela i evropske 28-ce.

Ekonomski odnosi dve zemlje biće svakako jedna od glavnih tema razgovora Vučića sa italijanskim zvaničnicima, imajući u vidu da je Italija prvorazredni privredni partner Srbije.

Prema podacima NBS, Italija je na listi najvećih investitora u Srbiju, a kako je naveo nedavno ambasador Italije u Srbiji Djuzepe Manco, u našoj zemlji prisutno je više od 600 italijanskih firmi koje zapošljavaju više od 26.000 radnika.

"Osim velikih kompanija, poput Fijata, u Srbiju je ulagalo i dosta italijanskih malih i srednjih proizvodnih preduzeća, izvozno orjentisanih i radno intenzivnih, najviše iz tekstilne industrije, obućarske, metalske i elektro industrije. Prisutne su kompanije iz građevinskog sektora, energetike, drvne i industrije nameštaja, ali i iz izdavačke industrije. Sve je veće interesovanje italijanskih kompanija za ulaganje u sektor poljoprivrede", ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež za Tanjug.

U Srbiji su, kako je dodao, i vodeće italijanske banke i osiguravajuće kuće, koje imaju značajno učešće na ovdašnjem bankarskom i tržištu osiguranja.

"Obostrani interes za unapređenje saradnje i ulaganja postoji u automobilskoj, metalskoj, tekstilnoj, drvnoj i IT industriji, poljoprivredi i oblasti obnovljivih izvora energije", rekao je Čadež govoreći o perspektivi ekonomske saradnje.

Foto: Tanjug

Čadež ukazuje i da su saradnju Srbije i Italije u proteklim godinama karakterisala značajna i uravnotežena robna razmena, zajednička ulaganja i proizvodne kooperacije, kao i dobra saradnja u oblasti bankarstva i finansija, saobraćaja i turizma.

Robna razmena, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u poslednjih deset godina više je nego udvostručena, porasla je sa 1,609 milijardi evra u 2006. godini na 3,746 milijardi u 2016 godini.

Srpski izvoz povećan je 2,6 puta - sa 736,1 miliona u 2006. godini na 1,954 milijardi evra u prošloj godini.

Prelomna godina u razmeni dve zemlje bila je 2013, kada je zahvaljujući izvozu Fijatovih automobila ukupna robna razmena povećana za više od 50, a srpski izvoz za više od 90 odsto.

Od tada Srbija beleži suficit u robnoj razmeni sa Italijom.

Vučić i Zaharijeva o saradnji Bugarske i Srbije,putu ka EU

U prošloj godini ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Italije bila je 3,746 milijardi evra.

Srpski izvoz u Italiju iznosio je 1,954 milijardi evra, dok smo Iz Italije uvezli robu vrednu 1,792 milijardi evra.

Foto: Pink.rs

Sa Italijom ostvarujemo suficit u razmeni, koji je prošle godine iznosio 162 miliona evra.

Italija je i prošle godine bila prvo izvozno tržište Srbije, a izvoz u Italiju učestvuje sa 14,5 odsto u ukupnom srpskom izvozu.

Po ukupnoj spoljnotrgovinskog razmeni Italija je drugi spoljnotrgovinski partner, posle Nemačke, i druga zemlja iz koje najviše uvozimo.

Foto: Tanjug

Uvoz iz Italije je 10,3 odsto našeg ukupnog izvoza.

Za prvih pet meseci ove godine ukupna srpsko - italijanska robna razmena iznosila je 1,717 milijardi evra.

Srbija je u Italiju izvezla 909,4 miliona evra, a od Italije kupila robu za 807,4 miliona evra.

#Aleksandar Vučić

#Italija

#Sastanak

'