AKTUELNO

Susretom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom ispunjen je osnovni cilj - uspostavljanje odnosa između srpske i nove američke administracije, ocenio je profesor na američkom Univerzitetu "Džons Hopkins" Danijel Server.

Server je za Glas Amerike rekao da je srpski predsednik, sada, kao i ranije od Obamine administracije, tražio podršku SAD za članstvo Srbije u EU.

I to je, kaže on, bio lak deo razgovora, jer SAD inače podržavaju evropske integracije Srbije, dok je, dodao je, teži deo razgovora bio o Rusiji.

Upitan da li Vučićev susret sa Pensom, kao i to što potpredsednik SAD uskoro putuje u Crnu Goru znači da će ova administracija više pažnje obraćati na Balkan, Server kaže da je to teško reći u ovom momentu.

"Kao i prethodna administracija, i ova ima mnogo važnija pitanja na stolu, a kao i prethodna, na Balkan šalje potpredsednika - što nije loš, ali nije ni preterano ohrabrujući potez. Meni se čini da ova administracija neće previše obraćati pažnju na Balkan, ali realno - to još ne znamo, a mislim da ni oni to još nisu definisali", smatra Server.

Server je ukazao i da je jedno od zamrznutih važnih pitanja dijalog Beograda i Prištine, te da je o zastoju u tim razgovorima predsednik Srbije informisao senatore Rona Džonsona i Krisa Marfija iz senatskog Pododbora za Evropu.

Vučić se u Vašingtonu sastao i sa članovima Srpskog kongresnog kokusa i predstavnicima američkih kompanija.

"Ipak, sastanak sa Pensom bio je najvažniji, jer je ispunjen osnovni cil - da se uspostave odnosi između srpske i nove američke adminsitracije", rekao je Server.

Inače, nakon susreta sa Pensom, predsednik Vučić je ocenio da je to bio izvanredan sastanak, a iz Bele kuće je saopšteno da SAD podržavaju evropske integracije Srbije, nastavak reformi i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Predsednik Vučić je rekao i da je u vezi s aključnim pitanjima tom prilikom postignut visok nivo saglasnosti, ali razgovaralo se i o temama u kojima se Beograd i Vašington razilaze - kao što je odnos Srbije sa Rusijom.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#Majk Pens

'