AKTUELNO

Dačić i Crnadak na otvaranju poručili da je ovo potvrda dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje.

U Beogradu je danas svečano otvorena nova zgrada ambasade BiH u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i BiH, Ivice Dačića i Igora Crnadaka, koji su poručili da je ovo potvrda dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Dačić je na otvaranju rekao da se prošlost ne može izmeniti za razliku od sadašnjosti i budućnosti i da je to nešto na čemu bi trebalo zajedno da radimo.

- U vremenu velikih izazova, kada je od suštinske važnosti da naša zajednička prošlost treba da nas spaja, a ne razdvaja, zadovoljstvo mi je da konstatujem da bilateralni odnosi dveju zemalja i tradicionalno prijateljstvo predstavljaju primer dobrosusedstva u regionu, što je jedan od prioriteta naše spoljne politike - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

On je istakao da se lično zalaže za dalji razvoj političkih i ekonomskih odnosa i izrazio uverenje da će otvaranje nove zgrade, koja će biti stalna adresa ambasade BiH, biti još jedan korak dalje u uspostavljanju boljih međusobnih odnosa.

Kako je rekao, iako smo živeli u zajedničkoj državi, još nemamo autoput Beograd-Sarajevo, a više puta je o tome bilo reči pa i u okviru Berlinskog procesa. On je naveo da je veoma važno infrastrukturno povezivanje, brza pruga, ali i dalji razvoj ekonomskih odnosa.

- Kad tome dodam činjenicu da srpski narod u BiH predstavlja jedan od tri konstitutivnih naroda, a jedan od ravnopravnih entiteta je Republika Srpska, imamo poseban i dodatni interes da razvijamo odnose sa BiH, da se trudimo da sva otvorena pitanja iz prošlosti rešavamo dijalogom i da gledamno šta su naši zajednički interesi u budućnosti - rekao je Dačić.

Poželevši zaposlenima u ambasadi uspešan i srećan rad u novim prostorijama, rekao je da to mesto predstavlja most saradnje između Srbije i BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak zahvalio je Dačiću što je došao na otvaranje ambasade BiH, navodeći da je dolazak njih dvojice možda najbolja poruka da smo iskreni i da snažno verujemo u to da moramo da nastavimo putem razumevanja, bolje komunikacije, većeg poverenja i putem koji će ostaviti ružne stvari iza nas.

Foto: Tanjug

Crnadak je uveren da će poruke sa današnjeg događaja biti samo uvod u ono što sledi, a kako je rekao, sledi još mnogo zajedničkih projekata.

Važno je, rekao je Crnadak, da budemo usmereni na popravljanje odnosa i njihovo unapređivanje i dodao da je važno da se unapredi dijalog između Beograda i Sarajeva, da dođe do veće iskrenosti i poverenja i veće spremnosti na zajedništvo.

- Uveren sam po onome što čujem u poslednje vreme od naših prijatelja u vladi Srbije i novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića, da nas upravo to čeka i mi to pozdravljamo - rekao je Crnadak.

On je rekao i da su specijalni odnosi definisani u Dejtonu između Srbije i RS, dugo vremena bili posmatrani kao prepreka u razvoju odnosa dve zemlje što je, kako kaže, potpuno pogrešno.

On je naveo da ono što sada treba da bude u fokusu jeste budućnost, a prioriteti autoput Beograd-Sarajevo, bolje infrastrukturno povezivanje, snažnija ekonomska saradnja.

Prema njegovim rečima, Srbiju i BiH vežu identični spoljnopolitički ciljevi, a to je da i Srbija i BiH žele u Evropsku uniju.

- Uveren sam da će evropski okvir staviti tačku na sve loše stvari - rekao je Crnadak.

#Ambasada

#Beograd

#Bosna i Hercegovina

#Srbija

'