AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić započeo je drugi dan boravka u Vašingtonu susretom sa predstavnicima američkog Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje, sa kojima je razgovarao o mogućnostima i uslovima za investiranje u Srbiji.

Poslovni savet za međunarodno razumevanje (BCIU) je nezavisna organizacija osnovana u cilju unapređenja međunarodne trgovine. Savet pruža podršku kompanijama članicama u nastupu na međunarodnom tržištu i olakšava komunikaciju na nivou komanije i vlada drugih zemalja. Organizaciju čini 200 najvećih američkih kompanija, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Foto: Promo

Vučić je informisao predstavnike BCIU o ekonomskim reformama, koje je Srbija preduzela u poslednje dve godine, i poboljšanju poslovne klime za strane investitore.

Sastanku u Vašingtonu su prisustvovali predstavnici kompanija Coca Cola, UBER, Rio Tinto, Behtel, General electric, NCR, Motorola, Freeport, XCUBE international, MClarty associates, kao i drugih korporacija.

Kompanija UBER izrazila je interesovanje za poslovnu klimu u Srbiji, kao i mogućnostima ulaganja u sektor turizma. Kompanija John Deer zainteresovana je za infrastrukturne projekte u Srbiji.

Pročitajte još: VUČIĆ U SAD OČEKUJE VAŽNE RAZGOVORE: Ključne teme regionalna politika i odnosi Srbije i SAD

Predstavnici BCIU istakli su da su ekonomski odnosi SAD i Srbije u usponu, ali da postoje znatno veće mogućnosti za unapređenje trgovinske razmene i dolazak većeg broja američkih investitora. Veliki potencijal leži u saradnji u oblastima auto industrije, IT sektora, farmaceutske industrije, kao i obnovljivih izvora energije.

Ukupna robna razmena u 2016. godini između SAD i Srbije iznosila je 574,5 miliona američkih dolara, što je povećanje za 6,5 posto u odnosu na 2015. godinu.

Predsednik Vučić nastavlja posetu Sjedinjenim Američkim Državama susretima sa kongresmenima i potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Predsednik je istakao da Srbija mnogo ulaže u poboljšanje putne infrastrukture, da je politički stabilna i da za strane investitore ima program podsticaja, što je čini jednom od najboljih investicionih destinacija na području Zapadnog Balkana.

Foto: Promo

Srbija ima velike šanse da postane Silikonska dolina Evrope, jer je visokotehnološka zajednica sa stručnom radnom snagom, uveren je predsednik Upravnog odbora kompanije Ikskjub (XCube) Dejvid Vujić, koji je, pored drugih predstavnika američkih kompanija, prisustvovao danas u Vašingtonu sastanku američkog Poslovnog saveta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vujić je novinarima, koji izveštavaju o Vučićevoj poseti Sjedinjenim Državama, rekao da Srbija na čelu države ima veoma progresivnog predsednika, nekog ko je prepoznat kao čovek koji je otvorio mnoge mogućnosti za Srbiju.

Pročitajte još: Predsednik Vučić sa šefom Nacionalne garde SAD o važnosti saradnje VS i Nacionalne garde

- Srbija i Beograd mogu postati Silikonska dolina Evrope - kaže Vujić i ističe da je to namera svih koji predstavljaju Ikskjub.

On smatra veoma važnim sastanak Poslovnog saveta sa predsednikom Srbije, jer je na taj način, kako navodi, "američki biznis pronasao put" do naše zemlje.

Preneo je da je prisustvovao mnogim sastancima Poslovnog saveta do sada i da je imao priliku da se sastane sa mnogim direktorima američkih kompanija, kojima je nastojao da predoči da je Srbija veoma visokotehnološki i intelektualno razvijena zajednica, sa stručnom radnom snagom.

Ukazao je da Ikskjub u Zrenjaninu radi na projektu "pametan grad" (smart citty), kao i da je uključena u razvoj takozvanog "pametnog transporta".

Ocenio je da bi spajanje srpskih i američkih kompanija bilo bitno za srpsku privredu i otvaranje novih radnih mesta.

- Najvažnije je da se Srbija stavi na mapu kao tehnološki centar. Ona to već jeste, ali još nema dovoljnu vidljivost - objasnio je Vujić.

Rekao je da je veoma bitno bilo što je Vučić na sastanku poslao jasnu poruku da Srbija poseduje snažne kapacitete u oblasti nauke I tehnologije, kao I stručnosti, što je važan razlog investitorima da razmotre mogućnost dolaska u Srbiju.

Američke kompanije priznaju rezultate srpskih reformi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Vašingtonu, nakon sastanka sa Poslovnim savetom, da je bio ponosan na činjenicu što američke kompanije priznaju rezultate srpskih reformi i što su zadovoljni stanjem u budžetu, fiskalnom situacijom u Srbiji, ali i popravljanjem našeg mesta na Duing biznis listi Svetske banke.

- Ponosan sam na činjenicu što je održan sastanak Poslovnog saveta sa predstavnicima mnogo veoma uspešnih I najjačih svetskih kompanija, koje su dobro govorile o Srbiji. Neki posluju već u Srbiji, a neki nameravaju da prošire biznis u našoj zemlji, kao NCR koji danas zapošljava nepunih 3.000 ljudi, a imaće uskoro 5.000, napraviće novi tehnološki centar koji će biti jedna od čudesnih novih zgrada u Beogradu - objasnio je Vučić i dodao da zbog takve kompanije naši mladi ljudi neće odlaziti u inostranstvo. Kazao je da su na sastanku bili predstavnici kompanija poput Dženeral Elektrik, CISCO, Rio Tinto.

- Rio Tinto treba da podigne svojim investiranjem čitavu zapadnu Srbiju. Oni imaju jedno od najvećih nalazišta litijuma, što se malo zna. Imaju pravo na istraživanje oko dva miliona tona litijuma, i možemo dobar deo svetskog tržišta da snabdevamo tom rudom. Sada je litijum veoma bitan I zbog električnih vozila, jer se, zajedno sa bakrom, od njega prave akumulatori - ukazao je Vučić.

Dodao je da su tu bile kompanije Friport I Uber, kao I mnoge druge koje planiraju da dođu u Srbiju I ulažu u našu zemlju. Kazao je da je privrednicima preneo prednosti Srbije u odnosu na druge zemlje i izrazio očekivanje da će doći do daljeg ubrzanog dolaska američkih investitora.

- Rekao sam da Srbija ima stabilnu ekonomiju. Mi i dalje jesmo siromašna zemlja, ali je to izazov za sve nas. Medutim mi smo na sigurnom uzlaznom putu, a preneo sam i da smo uspeli da zaustavimo rast javnog duga i da on pada na današnji dan je na 66 odsto. Verujem da ćemo do kraja 2018. stabilno da ga spustimo ispod 60 odsto, na nivo Mastrihta -  naglasio je predsednik.

On je podvukao da su sve te činjenice i rezultati garancija da kompanije mogu da posluju uspešno.

Takođe je ukazao i na činjenicu da dolaskom u Srbiju kompanje imaju na raspolaganju ogromno tržište, jedno od najvećih u regionu, jer sporazumima o slobodnoj trgovini Srbija otvara ne samo tržišta regiona, već i EU, Rusije, Turske i čitave Evroazijske unije. Pored toga, podvukao je, Srbija je u stanju da obezbedi podsticaje koji su veći od značajnog dela zemalja EU.

Vučuć sa senatorima: Spoljnopolitički prioritet unapređenje odnosa sa SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Vašingtonu sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskim potkomitetom za Evropu, senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, o bilateralnim odnosima, parlamentarnoj saradnji, podršci SAD evrointegracijama Srbije i situaciji u regionu.

Vučić je naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i da Srbija u tome prepoznaje naročito važnu ulogu Kongresa.

On je istakao u razgovoru sa senatorima da članstvo u EU ostaje spoljnopolitički cilj Srbije, koja će i dalje biti pouzdan i kredibilan partner EU. Obavestio ih je o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine i ukazao na neophodnost implementacije dogovorenog.

Senator Džonson je rekao da SAD žele da pokažu koliko je region Zapadnog Balkana važan, i da je dobro da sa predsednikom Vučićem razgovaraju o izazovima i mogućnostima sa kojima se region suočava.

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo aktuelnom bilateralnom saradnjom sa Sjedinjenim Američkim Državama na planu bezbednosti, oblasti u kojoj je ostvaren najveći napredak u prethodnom periodu, i naglasio da će u budućnosti saradnja na ovom polju biti ubrzana i poboljšana.

Foto: Promo

Vučić je obavestio senatore o ekonomskim reformama, privrednom napretku i poboljšanju poslovne klime, naglasivši da te cinjenice Srbiju preporučuju kao dobro tržište za američke investitore. Senatori Džonson i Marfi izneli su nekoliko saveta o tome kako popraviti poslovni ambijent u Srbiji u cilju privlačenja više američkih investitora.

Senatori:Nema rešenja bez Beograda,Vučić može biti taj lider

Američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi istakli su da je stav Vašingtona da otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poziciji da bude taj lider.

Senatori su, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, istakli da u Vašingtonu odlično razumeju koliko je važno da SAD, Srbija i EU ojačaju saradnju.

Senator iz Vinskonsina, republikanac, Džonson rekao je da je predsednik Srbije ukazao na dugu istoriju odnosa dve zemlje, saveza, prijateljstva.

- Imali smo u prošlosti uspone i padove u odnosima. Ovakvi sastanci su jako dobri i treba da se održavaju. Upravo je ono što treba da se radi da dođete u SAD, iznete vaše stavove I iskažete dobru volju za saradnju - kazao je on.

Senator iz Konektikata, demokrata, Marfi, rekao je da u Senatu postoje neslaganja demokrata I republikanaca oko mnogih pitanja, ali ne postoji neslaganje oko želje za snažnim i dobrim odnosima SAD i Srbije.

Foto: Promo

- Spoznajemo da sva otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda. A Vučić je u poziciji da može biti taj lider, a mi demokrate i republikanci možemo da to podržimo - naglasio je Marfi. On je ponovio da i demokrate i republikanci podržavaju snažnije odnose dve zemlje.

Vučić najavio ofanzivniji nastup Srbije u SAD

Predsednik Srbije veoma je zadovoljan današnjim razgovorima u američkom Kongresu, ali je najavio znatno organizovaniji i ofanzivniji nastup Srbije i promociju njene politike u Vašingtonu. Vučić je, nakon razgovora sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, kao i sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa, kongresmenima Tedom Pumom i Emanuelom Kliverom preneo novinarima da se, konačno, u Kongresu sve bolje govori u Srbiji. Uprkos "smicalicama, pa i podvalama" raznih lobista koji rade za neke druge, nije više baš tako lako naterati ljude da potpišu nešto protiv Srbije, konstatovao je. - Može da se pojavi troje, četvoro ili osam ljudi da potpišu nešto protiv Srbije, ali je sve veći broj onih koji poštuju Srbiju i razumeju značaj naše zemlje i žele najbolje moguće odnose SAD i Srbije - kazao je predsednik Vučić. Sa kongresmenima je, kaže, razgovarao pre svega o našoj političkoj i ekonomskoj budućnosti, odnosima sa Rusijom, kao i o našoj želji da sačuvamo nezavisnost i vojnu neutralnost. - Sa našom ekonomijom i njenom putanjom svi su zadovoljni - preneo je Vučić i istakao da mu se čini da je uspeo mnoge stvari da razjasni u tim razgovorima. Ipak, kaže, moramo biti mnogo angažovaniji.- Moramo mnogo više energije da uložimo u predstavljanje naših stavova u Vašingtonu i našu borbu. Svi imaju svoje agencije. Saudijska Arabija ima čak devet agencija koje rade za nju, milijarde uložene u američku proizvodnju. Ajde onda donesite odluku koja ide protiv Saudijaca. Emirati imaju dve agencije. Mi toliki novac nemamo, ali ćemo u budućnosti morati nešto da uradimo, jer se o mnogo čemu odlučuje ovde u Vašingtonu - rekao je. Takođe, primetio je, moramo da imamo još ozbiljnije organizovanu Ambasadu i više ljudi koji bi radili na tim poslovima. Kazao je da je došao u SAD da napravimo bolje odnose sa Amerikom i uveren je da će se to i dogoditi. - Bez boljih odnosa sa Amerikom, teško da možemo da napravimo mnogo toga i u Evropi, teško i da budemo ekonomski na čvrstom ekonomskom putu. I to ćemo sigurno uspeti da uradimo - zaključio je Vučić.

Vučić sa kongresmenima o srpsko-američkim odnosima

Predsednik Srbije prisustvovao je u Vašingtonu radnom ručku sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Tedom Poom i kongresmenom Emanuelom Kliverom.

Foto: Promo

Predsednik Vučić obavestio je kongresmene o sve većem prisustvu američkih kompanija u Srbiji.

On je naglasio da je povećan nivo trgovinske razmene između Srbije i SAD, ali da je to još uvek nedovoljno i da moramo da radimo na boljem predstavljanju Srbije kao investicione destinacije u SAD.

Govoreći o situaciji u regionu, predsednik Vučić je istakao da Srbija sa Sjedinjenim Američkim Državama mora da radi na rešenju kosovskog pitanja i smirivanju situacije u regionu.

Foto: Promo

Tokom susreta sa kongresmenima, predsednik Srbije razgovarao je i o načinima za promenu sveukupnog imidža naše zemlje u SAD, kao i o jačanju rada srpskog kokusa.

- Trgovinska razmena je jedan od najvažnijih segmenata u razvoju odnosa dveju zemalja, jer tu leži obostrani interes - istakao je kongresmen Po i dodao da su istorija i ekonomski odnosi dobra baza za unapređenje naših odnosa.

Vučić na potpisivanju Memoranduma sa kompanijom Cisko

Predsednik Srbije prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije Cisko (Cisco). Memorandum su potpisali ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Djerđ Matković i viši potpredsednik za odnose sa vladama i zajednicama u kompaniji Cisko Majkl Timeni, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike. Ovaj memorandum podvlači nameru dve strane da otpočnu razgovore u cilju postizanja dogovora o programu nacionalne agende za ubrzavanje digitalizacije (CDA). Dostizanje ovog programa može predstavljati strateški potez i izgraditi dugoročno partnerstvo koje bi, kroz ubrzanje nacionalne agende za digitalizaciju, pomoglo rastu BDP-a, otvaranju novih radnih mesta i obezbedilo inovacije i obrazovanje u javnom i privatnom sektoru, ističe se u saopštenju. Cilj ovog memoranduma je da se radi na pristupu koji bi predstavljao zajedničko vlasništvo obe strane i koji bi pomogao u privlačenju stranih direktnih investicija, jačanju ekonomskog razvoja, zadovoljenju niza društvenih ciljeva, pružanju mogućnosti mlađim građanima da učestvuju u digitalnoj ekonomiji, podsticanju digitalnih inovacija i konkurentnosti i stvorilo prostor za izvozno orijentisane i na znanju zasnovane mogućnosti.

#Aleksandar Vučić

#SAD

#Sastanak

'