AKTUELNO

Pred posetu predsednika Vučića Vašingtonu svedoci smo kampanje, koja za cilj ima da blati srpsku politiku, uruši ugled države i njenog šefa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Vašingtonu, gde se juče sa stao sa brojnim zvaničnicima, a danas ga očekuje razgovor sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom.

Vuk Jeremić je, neposredno pred posetu predsednika Srbije Americi, u autorskom tekstu za list "Vašington post" najbrutalnije izvređao Srbiju i izabranog predsednika. Naime, bivši šef diplomatije u svom tekstu Vučića je nazvao autokratom, čovekom koji ima odrešene ruke za suzbijanje osnovnih prava i sloboda, te da je kao posledica svega toga udaljavanje Srbije od Evropske unije. Predsednik je nazvan i despotom, njegovi izbori bili su neregularni, a mediji su odustali od obejktivnog izveštavanja, navodi Jeremić, koji je na izborima osvojio jedva 5,7 odsto glasova, u svom tekstu.

Pročitajte još: VUČIĆ U SAD OČEKUJE VAŽNE RAZGOVORE: Ključne teme regionalna politika i odnosi Srbije i SAD

Novinarka Olivera Miletović izjavila je da je očekivano da pojedini lobisti u SAD veličaju zločine na Balkanu, a deo organizovane mašinerije je i tekst Vuka Jeremića u Vašington postu.

- Ovaj list je anti-ruski, anti-trampovski i anti-srpski i finansira ga CIA. Tekst je nedoličan i nedostojan i možemo ga slobodno nazvati cinkarenjem. To što opozicija radi sa svojih tri odsto je vrlo veliki problem kojem treba ozbiljno pristupiti, jer smo svedoci da pokušavaju da sruše Srbiju - rekla je Miletović za TV Pink.

Kada je reč o izjavi američkog sekretara za odbranu, penzionisanog generala marinaca Džejmsa Matisa da je hrvatska operacija "Oluja" bila "dobro isplanirana i vojno i politički odlično vođena", te da je ova akcija primer akcije koji se izučava u američkim vojnim školama.

Uskoro će biti 22. godišnjica operacije koja je poznata pod nazivom 'Oluja'. To je operacija koja se ovde u Americi proučava i pokazuje šta dobro predvođena, dobro opremljena i dobro istrenirana snaga, politički dobro predvođena, može da napravi i preokrene. Posebno poštujemo vas, svog saveznika, jednu malu zemlju koja se bori znatno iznad svoje kategorije - poručio je Matis hrvatskom ministru odbrane.

Pročitajte još: Olivera Miletović za Pink: Vašington post je list protiv Rusije i Trampa, Vuk Jeremić je odgovoran za rušenje akcionog plana za Kosovo (VIDEO)

Analitičar Dejan Vuk Stanković je podsetio da je "Oluja" bila operacija etničkog čišćenja i uspostavljanje Hrvatske kao države Hrvata. Uz pomoć zapada, kako je istakao, ova operacija je i uspela.

- Amerika je bombardovala srpske položaje u Bosni, a onda imamo i 1999. godinu. Dakle, 90-ih su Amerikanci otvoreno bili protiv nas, a to se reflektuje i danas. Iako se mnogo toga promenilo unutar same Srbije, odnos drugih prema nama se nije promenio - istakao je Stanković.

Foto: TV Pink

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je u Jutarnjem programu televizije Pink, izjavu Matisa da je "Oluja" bila veličanstven poduhvat, te je istakao da je predsednik Vučić odgovoran državnik, koji ne bi dozvolio omalovažavanje kolona izbeglica.

Foto: TV Pink

- Najveći problem je to da zapad vodi politiku prema kojoj su svi narodi na Balkanu sem Srba vodili oslobodilačke ratove. Bošnjački, albanski i hrvatski lobi vode organizovanu kampanju, kako bi Srbija popustila u svojim strateškim pitanjima i stavovima. A smatram da samo politika otvorenosti može dovesti do dobrih rezultata - istakao je Linta za TV Pink.

Politika zapada, politika dvostrukih standarda, kako je istakao, doveli su do ćutanja u Evropi.

Stanković je istakao da "Oluja" nije proizvod vojne veštine, a može se smatrati i jednim od najtužnijih dana u istoriji Srbije.

Srbija treba da bude otvorena za razgovore i dogovore, ali ne treba da se nameće da smo jedino mi krivi za raspad Jugoslavije, da se Srbi označavaju kao agresivan narod. Srbi su etnički očišćeni u BiH, na Kosovu, u Hrvatskoj. Činjenica je da ih nema ili su grubo diskriminisani i u ovakvim uslovima treba da vodimo miroljubivu politiku i da ne narušimo naš identitet - istakao je Stanković.

Tekst Vuka Jeremića je šifra i znak da je Srbija odgovorna za građanski rat, da treba da se kazni i dezintergriše, smatra Miletović. Pre dolaska Vučića, Srbija je bila pas kojeg je gazda pretukao i izbacio na kišu i on sad želi nazad u kuću, ali je, kako je istakla Miletović, to vreme prošlo.

Foto: TV Pink

- Vučić vodi suverenu politiku i više nije pas koji grebe na vrata. I to jeste problem našeg predsednika. On je otvoren za saradnju. On je izabran da štiti interese srpskog naroda - rekla je Miletović.

Stanković smatra da se "Oluja" ne bi potencirala, da Hrvati žele da se odnosi izglade.

Pročitajte još: Vučić: Nema šta da bude pohvaljeno u akciji Oluja

- Oni su daleko od želje da se uspostave korektni odnosi - podvukao je Stanković.

Kada je reč o sastanku Aleksandra Vučića sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom, Stanković smatra da je uopšte poseta Americi vrlo značajna, te da postoje tačke u kojima dve države ne dele stavove.

- Geopolitičko opredečljenje Srbije će na sastanku svakako biti potencirano, i biće posledica neopredeljenja, koje neće biti direktne, ali će se videti kroz podršku rivalskim nacijama. U svakom slučaju, mi treba da nastavimo da vodimo politiku koju vodimo - zaključio je Stanković.

#Aleksandar Vučić

#Dejan Vuk Stanković

#Miodrag Linta

#Oluja

#SAD

'