AKTUELNO

Ministar odbrane prokomentarisao je političko opredeljenje Srbije i šta ono donosi. On se osvrnuo i na posetu predsednika Srbije Vašingtonu i izjave američkog sekretara za odbranu, penzionisanog generala marinaca Džejmsa Matisa o veličanju hrvatske operacije "Oluja".

Mimnistar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će takva i ostati, a da će graditi dobe odnose sa svima.

On je rekao da Srbija ima dobre odnose sa svima i da smo mi vrlo izbalansirani i vrlo vodimo računa i u odnosu sa istokom i u odnosu sa zapadom.

- Nećemo da budemo ničiji poligon i to smo pokazali svih ovih godina – istakao je ministar.

- Naoružavaćemo se gde možemo i kako nama odgovara, mi smo za saradnju sa svima. Sve što je dobro za našu vojsku mi ćemo uraditi - dodao je on.

Vulin je rekao da je Srbija kao vojno neutralna zemlja sama i da u slučaju nevolje nema koga da pozove da je brani. Neutralnost je veoma skupa, to je najskuplji oblik politike i zbog toga moramo da budemo spremni da zaštitimo sebe, istakao je ministar.

On je napomenuo da o tome koje će se oružje kupiti ne odlučuju političari već stručnjaci, a neutralnost je najskupljiji i najviši oblik politike i ideal svake države i naroda.

- Kada ste vojno neutralni, morate da budete vojno snažni, da biste bili odvraćajući faktor, da biste bili u stanju da zaštitie sebe, svoju teritoriju i sve građane, gde god oni živeli - rekao je Vulin.

Ministar odbrane je zaključio da država mora da ima moćnu armiju da bi sve to bilo moguće.

Vulin je rekao da je izuzetno ponosan na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vašingtonu.

Kako je ocneio, uoči posete Vučića Vašingtonu napravljena "negativna priprema", prvo tekstom Vuka Jeremića u Vašington postu u kome je za Vučića rečeno da je diktator a Srbija nedemokratska a zatim napadima iz američkog Kongresa. Ministar odbrane je rekao da je ponosan na ponašanje i izjave Vučića.

Prema njegovim rečima Vučić je "bez trunke straha izašao i rekao ono što je istina i na najbolji mogući način branio poziciju Srbije i našeg naroda".

- On vodi politiku koja nas ne sukobljava, imamo nestabilnu situaciju u celom regionu a mi smo jedini faktor stabilnosti, a to nije lako – rekao je.

#Aleksandar Vulin

#Vojska

'