AKTUELNO

Bivši Zaštitinik građana, izgleda da je svoja dva mandata potrošio na sebe.

Bivši Zaštitinik građana, izgleda da je svoja dva mandata potrošio na sebe, da štiti svoje bahato ponašanje i stvaranje imidža nedodirljivog i svemoćnog čak i u odnosu na državni aparat. Što je još gore, taj status je zdušno podržavala njegova desna ruka, raniji zamenik, Miloš Janković! On je danas v.d. Zaštitnika građana i na sve načine pokušava da se domogne kompletnog mandata. Godinama je bio direktni saučesnik ponašanja prezimenjaka, pa bi da se nastavi u istom stilu..

Jedan Janković je već pobegao u politiku, valjda po zadatku mentora, a ovaj drugi, bi sada, da po istom receptu gradi političku karijeru o državnom trošku i uz spoljnu svakakvu podršku.

Foto: Embargo.rs

Bivši Ombudsman Saša Janković je u vreme svoja dva mandata učinio sve da se izdigne iznad naroda, iznad onih koje je trebao upravo da štiti od takvih kakav je upravo bio on:

-On se bio toliko uživeo u ulogu nekakvog veoma bitnog čoveka u našem društvu, da je skladu sa svojim psihosomatskim stanjem –tražio i adekvatan status u društvu – kaže jedan od njegovih bližih saradnika. – Na krilima svoje nadobudnosti, Janković je, kad je već automobile registrovao na kabinet Zaštitnika i kad na to niko nije reagovao ( a trebalo je), krenuo dalje… Onda je tražio od direktora policije da mu dodeli specijalni status za tri svoja vozila na celoj teritoriji Srbije. Ne znam zašto, ali ondašnji direktor policije, Milorad Veljović mu je uslišio molbu i učinio ga je potpuno zaštićenim od bilo kakve policijske kontrole, u bilo koje vreme i na bilo kome mestu…

Foto: Embargo.rs

Šta zapravo znači specijalni status koji mu je Veljović dao? Veljović u pismenom dopisu, do koga je došao Embargo“ i koji ekskluzivno objavljuje, objašnjava podređenima i svim pripadnicima MUP-a Srbije o čemu se radi i šta precizira „ausvajs“ koji dobija Saša Janković: da Zaštitinik građana sa svoja tri službena automobila „ subaru forester“, „ lada Niva“ i „ audi“ ima apsolutnu zaštitu od strane pripadnika MUP-a Srbije. To znači da nosilac takve, specijalne propusnice koja se valjda kači na vidno mesto u automobilu, ne može biti zaustavljen radi bilo kakve kontrole ili pretresa vozila. Čak štaviše, dužnost je svakog pripadnika policije da mu u određenim okolnostima bezpogovorno pomogne. Recimo, da izađe iz kolone, ako je gužva na putu ili u slučaju da je blokiran saobraćaj zbog rutinskih kontrola ili nekih drugih akcija! Najbrže moguće ga izvući iz gužve i pomoći da nastavi dalje, i u svim drugim prilikama ako zatraži pomoć organa javnog reda..

U slučaju saobraćajne nezgode, hitno uraditi uviđaj i obavestiti operativni centar: jednom rečju, kao da je premijer ili predsednik države. Tako je i postao nezvanično četvrta grana vlasti: uzalud su mnogi to javno upozoravali, tvrdili da se čovek bavi svime, samo ne onim zašta je od države izabran i zašta mu se godišnje odobravaju ogromne pare. Ko je bio u pravu, dokaz su bili nedavni predsednički izbori. Gubitnik ide dalje: osniva stranku verujući da će još neku godinu uspeti „da zamajava sponzore“?

Mnogi će reći, pa dobro smo i prošli sa ovim Obudsmanom Jankovićem, ali zato nemojmo praviti novu grešku sa „Jankovićem dvojnikom“. Kakva je to nezavisna institucija kad se Miloš Janković javno na Tviteru hvali i zahvaljuje na podršci predlogu DS-a i „silnih“ nevladinih organizacija da dobije pun mandat Ombudsmana, da pređe iz statusa v.d.? Mnogo bi bilo da napravimo opet istu grešku. Kažu, samo se budala dva puta sapliće o isti kamen.

#Policija

#Saša Janković

'