AKTUELNO

U zgradi Evropskog saveta u Briselu završen je bilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Saveta Donalda Tuska, posvećen evrointergacionom procesu Srbije.

Vučić je izjavio u Briselu da je dobio čvrstu reč predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će Srbija postati članica EU kada ispuni obaveze.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Vučić je, na zajedničkoj pres konferenciji sa Tuskom, rekao da je zadovoljan razgovorima, ali da danas nije bilo moguće čuti konkretan datum.

"Postoji perspektiva, i to je dobro, ali Srbija želi da dobije značajniju motivaciju", rekao je Vučić.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Preneo je da se od Srbije očekuje završetak dijaloga s prištinom, kao i reformi u oblasti spoljne politike i vladavine prava, i istakao da Srbija može da završi reforme, ali da završetak dijaloga zavisi od druge strane.

"Sada je vreme da se razgovara sa kancelarkom Merkel i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom", primetio je predsednik Srbije.

EU razume poziciju Srbije, kaže, ali je potreban dodatni stimulans da bi naša zemlja završila posao.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Jedna od tema bila je i srpska spoljna politika.

"Dobili smo neke sugestije. Učinio sam sve da objasnim naše stavove. Donald je prijatelj Srbije, ume da se stavi na naše mesto i razume naše stavove", rekao je Vučić.

Razgovarali smo i o drugim pitanjima u kojima ćemo morati nešto da menjamo.

"Ima stvari koje treba da se uzmu u obzir ili da se promene u budućnosti ako želimo da budemo članica EU", rekao je on.

Vučić je rekao da se tokom razgovora sa Tuskom osećao kao kod kuće jer sa predsednikom Evropskog saveta razgovara otvoreno.

Dodao je i da se nada će u što skorije vreme ugostiti Tuska u Beogradu ili nekom drugom gradu Srbije.

" Današnji sastanka je bio dobar jer smo razgovarali o suštini i onome što stvarno jeste, a ne o tehničkim pitanjima koja ne bih potcenjivao", naveo je Vučić i dodao da je zamolio predsednika Tuska da se ponekad stavi na naše mesto kao što se i Srbija s vremena na vreme stavlja na mesto država članica da bi razumela njihovu politiku prema Srbiji.

Vučić je tokom svojih prethodnih sastanka sa najvišim EU zvaničnicima, šeficom EU diplomatije Fedrikom Mogerini i predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom, od kojih je dobio jasnu i nedvosmislenu podršku za evrointegracioni put naše zemlje, zatražio ubrazanje procesa pristupanja Srbije i jasne okvire.

Šta će Albanci-da priznaju Srbiju bez Kosova?

Šta će da urade Albanci, da priznaju Srbiju bez Kosova- zapitao je predsednik Aleksandar Vučić novinare u Briselu na njihovo pitanje kako komentariše izjave albanskih političara da se Priština sprema za "poslednju fazu dijaloga" i "međusobno priznavanje". Vučić je, posle razgovora sa predsedbikom Saveta EU Donaldom Tuskom, u razgovoru sa novinarima istakao da je jasno da je na Srbiji da proba da završi sve što može u okviru reformi, vladavine prava, ali i ustavnih reformi, ali da završetak dijaloga ne zavisi samo od Beograda. "To ćemo moći sve da postignemo, ali nam ostaje nešto što ne zavisi samo od nas, već i od albanske strane na Kosovu", poručio je Vučić i podsetio da Srbija u svojim pristupnim pregovorima ima i poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom i "reguliše i generiše" evropski put Srbije. "Kada to budemo uspeli da rešimo, nezadovoljavajuće za sve ili zadovoljavajuće za sve, onda sam siguran da ćemo moći da postanemo punoporavni član EU. Ja se nadam da to može da bude u sledećem mandatu (Evropske komisije)", rekao je Vučić. Na navode da se Priština sprema na "poslednju fazu dijaloga" i "međusobno priznavanje", predsednik Srbije odgovara da se već tri godine od Prištine "čuje isto": "Moje je pitanje šta će oni da urade? Da priznaju Srbiju bez Kosova? Da nam učine taj veliki plezir? Mogu da se nasmejem na to. Šta drugo da odgovorim", izjavio je Vučić. On je naglasio da postoje stvari koje kosovski Albanici ne mogu da urade bez Srbije, a da Srbija zna "šta može, a šta ne može". "To su izjave za malu decu i to je sve što mogu da vam kažem", zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Donald Tusk

#EU

'