AKTUELNO

Niskotiražni tabloid Kurir 44 dana izvrće činjenice, širi laži i konstatno napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi Aleksandar Rodić izbegao plaćanje više stotina miliona dinara utajenog poreza, ali i da vrati milion evra podignutog kredita.

Kurir nepreza da ni u toj prljavoj kampanji na najgrublji način zloupotrebljava tragične ljudske sudbine. Ovaj put Kuriru smeta ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Tim povodom za TV Pink govorio je profesor doktor Vladimir Džamić.

-Treba razgovarati sa aspekta činjenica. Činjenice govore u prilog tome da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović radio dobro svoj posao. To možemo da baziramo na osnovu statistike koja je javno dostupna. Ako za prethodni trogodišnji period postoje jasni statistički pokazatelji o padu stope kriminaliteta, kako opšteg kriminaliteta, tako i privrednog kriminaliteta. Recimo kod krivičnih dela iz domena opšteg kriminala devet procenata je manje krivičnih dela. Kod privrednog kriminala četiri procenta manje, preko deset tona zaplenjenih narkotika, preko 4.100 komada vatrenog oružja je zaplenjeno, preko 50 organizovanih kriminalnih grupa je procesuirano. A da ne govorimo o tome da je institucija direktora policije u vreme mandata Nebojše Stefanovića izabran na konkursu sa najvećim evropskim standardima. Da ne govorimo o zaslugama za otvaranje ključnih pregovaračkih poglavlja, kojima je počeo pregovarački proces sa Evropskom unijom – rekao je Džamić koji je napomenuo i uspešno upravljanje migrantskom krizom gde je Srbija, kako je dodao, dobila pohvale svih evropskih zvaničnika, kao jednoj od najevropskijih država.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Prema Džamićevim rečima, ono što je vrlo bitno napomenuti jeste da imamo za 18 odsto manje ubistava za period u prethodne tri godine u odnosu na raniji posmatrani period.

-Sve su ovo konkretni i merljivi rezultati. Ja bih zaista voleo da ovo bude princip po kojem mi razgovaramo šta je učininak ministra Nebojše Stefanovića, ili bilo kog drugog ministra, ili rezultat rada svakog od nas u ovom društvu – istakao je Džamić.

Džamić je pokazavši naslovnu stranu niskotiražnog tabloida Kurir, koji je oklevetao ministra Stefanovića koristivši zločin koji je počinjen u Rakovici, istakao da se u psihijatriji ovakav slučaj zove emotivno psihološka manipulacija.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Dakle, vi manipulišete jednim tragičnim događajem nad kojim smo svi zgranuti i šokirani da kažete da ministar policije, kojem stavljate poternicu na naslovnu stranu, treba da bude javno linčovan zbog toga što, navodno, nije sprečio takav događaj. Ovo je medijski linč, makar i jednog niskotiražnog glasila, jer kada vi stavite čoveka na naslovnu stranu i u podkontekstu kažete da je država ubila te ljude onda je to poziv na progon i poziv na linč jednog ministra, a ne razgovor o tome da li je ministar radio dobro ili loše. Vi sa ovim ne možete da razgovarate racionalno – istakao je Džamić.

#Događaji

#Kurir

#Vladimir Džamić

'