AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Solunu da su Grčka, Bugarska i Srbija zajedno, ne samo tri puta, već desetostruko snažnije nego kada istupaju pojedinačno.

Predsedenik Vučić je, nakon trilateralnog sastanka sa premijerima Grčke Aleksisom Ciprasom i Bugarske Bojkom Borisovim, ocenio da su takvi susreti tri zemlje od velikog značaja.

Foto: Tanjug

-Snažniji smo kad smo zajedno nego kad nastupamo odvojeno. Mogli bismo taj model da koristimo česće i da se po različitim pitanjima postavljamo jedinstveno i zajednički i time dobijamo neuporedivo bolje rezultate za naše tri zemlje. Spremni smo po svim pitanjima spoljnim i unutrašnjim izazovima zajednički da delujemo, a u skladu sa evropskim principima, evropskim standardima - rekao je predsednik Srbije. Dodao je da je zahvalan Ciprasu i Borisovu na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu, te naveo da očekuje još snažniju podršku u narednom periodu.

Foto: Pink.rs

-Spremni smo da sa Grčkom i Bugarskom učestvujemo u različitim projektima, koji su od ekonomskog inetresa za sve tri zemlje, ali i političkog interesa za naše zemlje i nacije - rekao je Vučić.

Novinarima je preneo da je na trilateralnom sastanku razgovarano o brojnim infrastrukturnim projektima, povezivanju građana, poslovnih ljudi, i kako i na koji način da zajednički postižemo najbolje rezultate.

Pre trilateralnog sastanka, predsednik Vučić se je imao bilateralni sastanak sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, koji je danas na sastanku  istakao da Grčku i Srbiju vežu istorijske veze, prenosi ANA.

Foto: Pink.rs

Ovaj sastanak je prvi korak ka promovisanju bilateralne saradnje za bezbednost i stabilnost u širem regionu Balkana, rekao je Cipras u kratkom razgovoru emitovanom na televiziji. Nakon sastanka Vučića i Ciprasa potpisano je šest međudržavnih sporazuma, koji treba da pospeše saradnju dve zemlje.

Grčki premijer je čestitao Vučiću izbor za predsednika Srbije.

Tokom sastanka u četiri oka koji je trajao duže od planiranih sat vremena, Vučić i Cipras usaglasili su tekst zajedničke Deklaracije. Deklaraciju treba da usvoji Visoki savet za sarađnju Srbije i Grčke.

Zvaničnici Srbije i Grčke su razgovarali i o pospešivanju već dobre saradnje dve zemlje, kao i o situaciji u regionu.

Nakon potpisivanja šest međudržavnih sporazuma održaće se Visoki savet za saradnju Srbije i Grčke.

Foto: Tanjug

Srbiji je važno da dobije okvir za pridruživanje EU

Predsednik Vučić je istakao da bi bilo važno da Srbija dobije okvir kada bi mogla da postane članica EU.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, istakao da Srbija ne želi da ucenjuje, niti traži bilo šta, već samo da zna, i to ne samo kroz odgovor, da postoji perspektiva kada bi mogla da postane članica EU.

Vučić je dodao da to podrazumeva da ispunimo sve uslove, posebno iz poglavlja 23 i 24, kao i sva druga koja su neophodna za članstvo.

Pročitajte još: VUČIĆ ZA ITALIJANSKU ANSA: Evropa da kaže da li je zainteresovana i u kom roku

- Smatramo da je to važno da bi ljudi u Srbiji bili bolje i značajnije motivisani i stimulisani. Ne tražimo tačnu godinu, ali želimo da znamo okvir kada bi mogla postati ponupravna članica - poručio je predsednik Srbije.

On je istakao da je zamolio premijera Ciprasa da pomogne po tom pitanju da dobijemo odgovor.

Foto: Tanjug

Grčka i Srbija unapređuju saradnju

Cipras je istakao da Grčka i Srbija unapređuju statešku saradnju u ključnom trenutku i ponovio da Atina podržava evropske integracije Srbije. On je dodao da je neobično važno što se Visoki Savet za saradnju Grčke i Srbije održava baš u Solunu.

Cipras se osvrnuo i na jačanje političkog dijaloga između dve zemlje u nekoliko sektora i ponovio čvrstu poziciju Grčke kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana.

On je govorio i o pozitivnim ekonomskim rezultatima Grčke dodavši da je Atina strateški investicioni partner. Takođe je, prenosi ANA, najavio da će grčki predsednik Prokopios Pavlopulos, na poziv Vučića, posetiti Beograd na jesen.

Foto: Tanjug

Srbija će se rukovoditi svojim interesima

Predsednik Srbije istakao je da će Srbija ubuduće da se rukovodi svojim interesima i pomagati prijateljski onima koji su na njenoj strani i koji su pomagali očuvanju principa međunarodnog prava.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li se slaže sa izjavama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je bila greška priznavanje Makedonije pod tim imenom i ima li plan da to ispravi, rekao da ne želi pred strancima da govori koji su razlozi za to niti da kritikuje prethodnike.

- Srbija će ubuduće da se rukovodi svojim interesima i pomagati prijateljski onima koji su na njenoj strani i koji su pomagali očuvanju principa međunarodnog prava. U tom smislu grčki prijatelji mogu računati na našu podršku - poručio je predsednik Srbije.

Ukazao je da Grčka nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, da je uvek bila uz Srbiju kada je bilo teško, a da mi u nekom ranijem periodu nismo pokazali dovoljno poštovanja za tu činjenicu.

Foto: Tanjug

Pozicija Grčke u vezi sa KiM je poznata

Premijer Grčke izjavio je da je sa predsednikom Srbije razgovarao i o Kosovu i Metohiji i istakao da je pozicija Grčke po tom pitanju poznata.

- Ona se bazira na poštovanju međunarodnog prava, na poštovanju odluka Saveta Bezbednosti UN i potrebe za mirom u ovom region - rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Cirpas je istakao da Grčka podržava razgovore Beograda i Prištine, koji su, kaže, od posebog značaja za region i dodao da razlike i sporovi na Balkanu treba da se rešavaju dijalogom u pokušaju da se nađu zajedničla prihvatljiva rešenja.

Kako je rekao, na Balkanu imamo “dugoročno loše iskustvo” kroz istoriju.

- To ne zaboravljamo, ali treba da gledamo u budućnosti, da stvorimo perspektive da naši narodi žive u blagostanju - rekao je Cipras.

Rešavali smo i teže zadatke od pruge Pirej-Solun-Beograd

Predsednik Srbije je ocenio da realizacija projekta pruge Pirej-Solun-Beograd zahteva značajna ulaganja, ali da smo imali teže zadatke, koje smo ipak uspeli da ostvarimo. Vučić je rekao da je danas prvi razgovor o toj temi vođen na ozbiljan način.

Pruga Pirej-Solun-Beograd, inače, trebalo bi da se kad bude izgrađena spoji sa brzom prugom do Budimpešte, a Vučić je napomenuo da to svakako nije jednostavan zadatak, jer je reč o pruzi koja će presecati teritoriju Srbije po osi jug-sever, odnosno koja će ići preko najvećeg dela zemlje.

Dodao je, međutim, da ćemo, a imajući u vidu bužetski suficit, imati više novca u godinama pred nama za strateške projekte spajanja juga sa severom.

Važno je da ciljevi budu postavljeni visoko, ocenio je, te dodao da je za Srbiju veoma bitno što je danas između srpskih i grčkih ministara, ali i na najvišem nivou uspostavljeno dodatno poverenje, koje će se dalje produbljivati.

- Srbija i Grčka mogu da računaju jedna na drgu. To je važno za Grčku, a za Srbiju je od ogromnog značaja, jer Grčka može da se bori za Srbiju u EU. Ako ekonomski i politički zajednički delujemo mnogo smo snažniji i sve naše vitalne ciljeve možemo da odbranimo, vodeći računa o ciljevima svih drugih - rekao je Vučić i zaključio da sve probleme moramo da rešavamo uz poštovanje međunarodnog prava i na miran način.

Nemojte da rešavamo ono što ni drugi ne mogu

Predsednik Srbije je ponovio da će se Srbija ubuduće rukovoditi svojim interesima i prijateljski pomagati onima koji su na njenoj strani, i istakao da se tako ponaša onaj ko se odgovorno drži i brine o interesima Srbije. Vučić je u Solunu, upitan da li je opcija da Srbija bude medijator u sporu Grčke i Makedonije, rekao da naša zemlja ipak, iako imamo stabilnu unutrašnju situaciju, ima još mnogo problema.

- Nemojte da se prijavljujemo da rešavamo probleme koje ni drugi nisu u stanju da reše - rekao je Vučić.

Znam ja da su u našoj zemlji sve stručnjaci, sve geniji, rešili bi problem u Siriji, rešili bi problem ovde, a nijedan problem u Srbiji nisu mogli da reše. Nisu mogli da donesu moderan Zakon o radu, da reše pitanje bankrotstva do kojeg su nas doveli? Nisu ništa mogli da reše, jer nisu imali hrabrosti ni za šta, ali će da reše drugi poblem. Ja neću, niti umem niti znam - rekao je Vučić.

On je ponovio da je naše da se držimo stabilnog i mirnog puta i zahvalio Grčkoj na iskrenoj podršsci na evropskom putu Srbije. Grčka, kako je rekao, razume iskrenu želju Srbije da bude deo EU.

- A mi ćemo da gledamo svoje interese. Poštujemo Grčku, hvala što nas podržava i ne priznaje nezavisnost KiM, a vama, neki drugi prijatelji, hvala vam, poštujemo i vas, imamo odlične odnose, ali nemojte da nas terate da kvarimo odnose koje imamo sa onima koji su nam u svemu pomogali, dok ste vi uvek bili protiv nas i naših vitalnih interesa - poručio je predsednik.

Tako se, zaključio je predsednik Vučić, ponaša neko ko se odgovorno drži, ko drži do ineteresa Srbija i tako ćemo da se ponašamo.

Predsednik Srbije Vučić predvodi delegaciju u kojoj su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji su učestvovali na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju.

Zasedanje Visokog saveta je dogovoreno prilikom posete premijera Aleksisa Ciprasa Beogradu početkom godine, kako bi se tradicionalno prijateljstvo i ekonomski interesi povezali u čvršću formu saradnje, zajedničkih investicija i projekata, određenih okvirima zajedničke evropske budućnosti dveju zemalja.

#Aleksandar Vučić

#Aleksis Cipras

#Grčka

#Sastanak

'