AKTUELNO

Gazda 'Kurira' za porez dužan tačno 367.666.820 dinara, dok državnom Razvojnom fondu Vojvodine na ime kredita mora da vrati još 5.055.413 evra! Otkriven još jedan kredit koji je Rodić 2007. uzeo od državne banke i nikad ga nije vratio.

Medijski mafijaš i gazda reketaškog "Kurira" Aleksandar Rodić, čije su firme od četvrtka 6. jula u blokadi zbog 367.666.820 dinara poreskog duga, državi Srbiji ukupno mora da plati čak 8.044.574 evra, otkriva Informer!

Naime, uz pomenuti poreski dug, Rodić državnom Razvojnom fondu Vojvodine duguje još 5.055.413 evra, koliko sa zakonskim kamatama iznosi dug za ukupno devet kredita koje je 2007. i 2008. godine uzeo od Razvojne banke Vojvodine (RBV).

Ode zgrada na doboš

Informerov izvor iz istrage kaže da je sve do juče Rodićev dug prema Razvojnom fondu Vojvodine bio "samo" 4.131.822 evra, i to na ime osam podignutih kredita.

U ponedeljak kasno uveče, međutim, inspektori koji rade na istrazi ovog slučaja otkrili su da je gazda "Kurira" 2. februara 2007. od RBV podigao i kredit od više od 200.000 evra, koji do danas nije otplatio iako je rok za vraćanje istekao 2010.

- Kada se do sada poznatom dugu za kredit doda još taj deveti kredit s pripadajućim kamatama, Rodićev ukupan dug za kredit iznosi tačno 5.055.413 evra! Pitate se kako je moguće da je uzeo toliko novca od države, a da je do sada vratio manje od 300.000 evra?! Pa, tako što su Aleksandar Rodić i njegov otac Radisav očigledno napravili dil sa tadašnjim režimom DS, sa Borisom Tadićem, Draganom Đilasom i Bojanom Pajtićem. Oni su im garantovali da bez problema mogu da uzimaju državne pare i da ih nikada ne vrate! Da nije tako, pa za ovih deset godina bi bar pokušali da naplate dug - ističe dobro obavešteni izvor Informera, podvlačeći da je Rodić kao garanciju za ove kredite založio zgradu u Vlajkovićevoj ulici u kojoj se nalazi redakcija "Kurira":

Foto: Informer

- Postupak prinudne naplate je pokrenut, država je odlučna da vrati pare u budžet. Ukoliko Rodić do septembra ne plati ovaj dug, zgrada koju je dao pod hipoteku otići će na doboš i on će ostati bez imovine - zaključuje izvor.

I dok Aleksandar Rodić nije odgovarao na pozive i poruke Informera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je ovaj slučaj u intervjuu za TV Hepi.

- Zašto mene sad napadaju i više od 40 dana na naslovnim stranama pišu da sam lešinar, lopovčina, da kradem milione, da izdajem zemlju? Pa, zato što neki ne bi da plate porez, zato što neki misle da je moguće da uzmu tri miliona evra kredita od državne banke, da onda vrate 300.000 evra i nikom ništa, prave se ludi! E, pa to ne može tako. Zakon mora da važi za sve, pa i za vlasnike novina - rekao je Vučić u razgovoru sa Milomirom Marićem.

#Aleksandar Rodić

#Aleksandar Vučić

#dug

'