AKTUELNO

Vlada bi mogla da bude izabrana već u četvrtak, u zakonskom roku.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić će na sutrašnjoj sednici predstaviti svoj ekspoze i sastav kabineta.

U Skupštinu Srbije stigao je Predlog odluke o izboru vlade, koji predvida da nova vlada ima četiri potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Predsednica parlamenta Maja Gojković zakazala je za sutra u 10 sati posebnu sednicu na kojoj će biti birana nova vlada.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Nakon izbora, predsednik Vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima, čime počinje da teče njihov mandat. Nova vlada Ane Brnabić biće 15. po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

Foto: Tanjug/Beta/Fonet

Članovi kabineta buduće premijerke Ane Brnabić bili bi: prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zatim potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednik vlade ministar trogivne, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministar finansija ostaje Dušan Vujović, ministar privrede je Goran Knežević, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Branislav Nedimović.

Na čelu novog Ministarstva za zaštitu životne sredine predložen je Goran Trivan, a Aleksandar Antić ostaje ministar rudarstva i energetike.

Novi ministri u vladi Ane Brnabić biće BRANKO RUŽIĆ, NENAD POPOVIĆ I GORAN TRIVAN!

Ministarka pravde je Nela Kuburović, a Brnabićku bi na mestu ministra državne uprave i lokalne samouprave, po tom predlogu, zamenio Branko Ružić.

Ministri Aleksandar Vulin i Zoran Đordević rotiraće se na ministarskim funkcijama, pa će Vulin biti ministar odbrane, a Đordevic ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Jadranka Joksimović, koja je do sad bila ministarka bez portfelja zadužena za evrointegacije u novoj vladi će biti na čelu Ministarstva za evropske integracije.

Ministar zdravlja ostaje Zlatibor Lončar, Mladen Šarčević zadržava resor prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vanja Udovičić ministar omladine i sporta, a ministar kulture i informisanja je i dalje Vladan Vukosavljević.

Kabinet Ane Brnabić imaće i tri ministra bez portfelja: Slavica Đukić Dejanović, Milan Krkobabić i Nenad Popović. Očekuje se da predsednica parlamenta zakaže sednicu na kojoj mandatarka Brnabić predstaviti svoj ekspoze i birati nova vlada.

Vlada, za koju je obezbeđena većinska podrška, radiće u sledećem sastavu:

Ana Brnabić, premijerka Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Zorana Mihajlović, potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dušan Vujović, ministar finansija Goran Knežević, ministar privrede Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Nela Kuburović, ministarka pravdeBranko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Vulin, ministar odbrane Zoran Đordević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Slavica Đukić Dejanović, zaduzena za populacionu politiku Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

#Skupština

#Vlada

'