AKTUELNO

Tradicionalni, 12. po redu Dubrovački forum "Jadransko-mediteranska saradnja i sigurnost u jugoistočnoj Evropi" biće održan u subotu, 1. jula, a ove godine prisustvovaće, kako je najavio, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Biće to prilika za još jedan susret i razgovore sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od interesa Srbije i Hrvatske, rekao je predsednik Srbije nakon bilateralnog susreta sa svojom hrvatskom koleginicom, koja je u petak boravila u Beogradu, gde je prisustvovala svečanom prijemu povodom inauguracije srpskog predsednika.

Dvoje predsednika su, naime, najavili nastavak beogradskih razgovora u subotu u Dubrovniku, ocenivši istovremeno da su obe zemlje u periodu pozitivnih bilateralnih odnosa, a predsednik Vučić je izrazio uverenje da će odnosi dve zemlje biti normalizovani do kraja ove godine.

To uverenje je podelila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ocenivši da je srpski predsednik ima izraženu volju za normalizaciju odnosa, te da je preduzimljiv, što, kako je rekla, važi i za nju, jer ona u svemu što radi želi da ostvari rezultat.

INTERVJU MANDATARKE ZA TV PINK! Brnabić: Verujem u uspeh Srbije, vlada ostaje na istom kursu (VIDEO)

Kako je najavilo hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, ovogodišnji Dubrovački forum će biti posvećen aktuelnim temama, a u fokusu će biti Jadransko-mediteransko područje, kao geografska tačka spajanja i istovremeno raskrsnica Bliskog istoka, Severne Afrike i Evrope.

Kako se očekuje, akcenat će biti nastavljen na rešavanje zajedničkih bezbednosnih izazova i stabilnosti u Mediteranu i susednim područjima kroz jačanje saradnje i podsticanja dijaloga, uz istovremeno rešavanje mogućnosti za konkretno delovanje.

Prema programu objavljenom na zvaničnom sajtu Foruma predviđeno je održavanje tri panela: Mir, sigurnost i stabilnost: Ekonomija, međupovezanost i okolina: razvijanje prilika za poslovanje na istočnom Sredozemlju i Interkulturalni dijalog, obrazovanje, mladi.

#Aleksandar Vučić

#Dubrovnik

#Sastanak

'