AKTUELNO

Zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije i član Odbora za spoljne poslove Državne dume Sergej Železnjak rekao je da zemlje regiona imaju velika očekivanja od Srbije, koja predstavlja centar stabilnosti na Balkanu, pogotovu kada je reč o izazovima i pretnjama koje dolaze iz susednih država.

Železnjak koji je doputovao u Srbiju kako bi prisustvovao inauguraciji Aleksandra Vučića, kaže da će predsednik Srbije imati mnogo posla da bi ispunio ta očekivanja, a da će Rusija nastojati da pomogne i Srbiji i Vučiću u ostvarenju tih ciljeva.

- Srbiji je jako važno da izgradi dobre odnose sa evropskim zemljama, a Rusija će evropski put Srbije podržavati i to na ravnopravnoj osnovi poštujući i evropske i srpske interese, kao što se razvijaju i odnosi između Beograda i Moskve - istakao je Železnjak.

Prema njegovim rečima, zadatak Zapada, Rusije, kao i zemalja regiona jeste da se održi dijalog i civilizovan način rešavanja problema kako ne bi došlo do varnica koje bi eventualno prouzrokovale nove sukobe.

Pročitajte još: Počelo zasedanje Skupštine: Ministarstva od utorka, sredinom nedelje ekspoze

Govoreći o Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, Železnjak je istakao da bi svaka zemlja na svetu želela da ima takav centar na svojoj teritoriji, s obzirom da su ruski spasioci izuzetno profesionalni i smatraju se jednim od najboljih u svetu.

-Zapadu je jasno da narod vidi zbog čega su ruski spasioci u Srbiji. Za razliku od vojnika NATO-a, ovde se radi o spasiocima koji obavljaju mirnodopske poslove - pomažu pri šumskim požarima, poplavama, rade na uklanjanju mina koje su ostale još iz perioda ratova. To su ljudi koji spasavaju živote - istakao je Železnjak.

Železnjak je dodao da Centar ne pomaže samo Srbiji, već i zemljama regiona, stoga je siguran da će on i ostati tu gde je, kako bi ruski spasioci i u budućnosti rešavali mnogobrojne probleme.

#Sergej Železnjak

#Srbija

'