AKTUELNO

Završetak radova na celom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica se očekuje u septembru 2017. godine.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji povodom spajanja obala reke Drine.

Foto: Tanjug

Pored njega, svečanosti su prisustvovali  predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Vlade Srpske Željka Cvijanović i ministri vlada Srbije, Republike Srpske i BiH, najavljeno je iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović koja će, takođe, prisustvovati obilasku radova.

Radovi na mostu nazvanom "Bratoljub", koji je dug 227 metara, počeli su 20. oktobra 2015. godine. Projekat izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra.

- Sakrili se ministri i od naroda, pa sam ja morao da izađem da pričam - našalio se na početku obraćanja premijer Srbije.

Foto: Tanjug

- Hoću svima da se zahvalim. Poštovani predsedniče opštine Ljubovije, hvala vam. Radove smo izveli na vreme, kažu i pre roka. Važno je da spajamo obale, gradove i držvae. Važno je da spajamo Srbe, ali Srbe i Bošnjake. Reka Drina spaja, a ne razdvaja Srbiju i Republiku Srpsku. Ovo je najveći dokaz da možemo da položimo čitav ispit. Mostovi su upravo simboličlka veza zajedničkog života. Preko njih prestajemo da se plašimo jedni drugih.

Premijer je dodao da "dići most" znači da nismo digli ruke od nas i nama bližnih.

-  Mostovi su nam stariji o puteva. Naša Vlada zajedno sa Vladom i predsednikom Srpske, jača je nego ikada. Izgradili smo mnogo mostova, tunela i pruga više nego bilo koja Vlada ranije. Ljubovija i Bratunac, Srbija i Srpska neće opstati bez mostova. Svi imamo jedan cilj, mir, stabilnost i bolji život.

Foto: Tanjug

Srbija gradi ceo most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz. Kako je najavljeno, završetak radova na celom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica se očekuje u septembru 2017. godine.

Prisutnima se obratio i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

- Ovaj most je dokaz da nismo dane predvodili u beznađu, već da smo radili. Mi smo, umesto da ispravljamo "krivu Drinu", odlučili da je spajamo. Ovo je veoma bitno za nas. Da nije bilo Vlade Srbije ne bi bilo ni ovog mosta. Zahvalan sam im. Ova reka za srpski narod ima poseban značaj rekao je Dodik.

Foto: Tanjug

On je dodao da su Srbija i Srpska razvili najbolje odnose.

- Ovo je jedan konkretan dokaz da smo spremni da radimo sve za jednu, ali i za drugu džavu. Na svim planovima je učinjeno mnogo. Kao predsednik Republike Srpske želim svima lično da se zahvalim - dodao je Dodik.

Foto: Tanjug

Taj most će za privrednike iz Republike Srpske biti najkraća veza sa Koridoriom 11 i Lukom Bar. Most ima sedam raspona i ukupno osam stubova, od čega četiri u reci i po dva na svakoj obali.

Batonski most je širok 13,9 metara i imaće biciklističku i pešačku stazu. Izvođač radova je konzorcijum četiri domaća preduzeća koje predvodi MBA-Ratko Mitrović niskogradnja, a projekat je uradio Saobaćajni institut CIP.

Foto: Tanjug

Nikolić: "Bratoljub" nas spaja zauvek

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na mostu "bratoljub" koj spaja Ljuboviju i Bratunac rekao da je to ćuprija podignuta da ujedinjuje i spoji srpski narod i države. -Bratoljub je infrastruktura naše duše, simbol spajanja srpskog bića, ali i simbol zajedništva sa svim drugim narodima koji vekuju na ovim prostorima, deleći sa nama sudbinu i živote - rekao je Nikolić tokom obilaska radova na mostu. To je, dodao je, most koji spaja Ljuboviju i Bratunac i "našu stalnu težnju da se uvek prepoznajemo, volimo i uvažavamo, jer mi smo deca iste majke". Mostovi na Drini, dodao je, nisu samo strateski važni za ekonomski razvoj, trgovinu, turizam, saobraćajno povezivanje ovih krajeva i Evrope, već spajaju Srbe sa obe strane Drine. -Kažu da ovaj most skraćuje put transporta robe za više od 50 kilometara i najkraća je veza sa koridorom 11 i lukom Bar. Meni je isto važno što idu po dve trake sa obe strane namenjene biciklistima i pešacima i da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Srpske u Srbiju i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gde ideš pošto će sve da bude jedno - poručio je Nikolić. Podsetio je da su srpskim majkama "nekažnjeno otimali decu, a one su uplakano ostajale na levoj obali Drine", zato što nije bilo mosta kojim bi nastavile da idu kroz svoju zemlju. -Tuđinci su koristili Drinu da nas razdvoje mi smo im u tome pomagali i doveli do toga da ih proklinjemo u pesmama. Bratoljub nas spaja zauvek. Korak preko ovog mosta je korak u susret bratu, u susret zajedničkoj budućnosti - naglasio je on. Kako je rekao, most pokazuje kako je moguće okupiti i Srbiju i BiH i RS oko zajednickog projekta važnog za sve strane, "važnog za nasu zajedničku budućnost". "Ova ćuprija na Drini podignuta je da ujedinjuje i spoji naš narod i države", zaključio je Nikolić

#Aleksandar Vučić

#Republika Srpska

#Srbija

#most

'