AKTUELNO

Mandatar i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je u Briselu da se izvinio srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, kojeg je nedavno nazvao "nacionalističkim vođom koji se deklariše kao lider u regionu".

- Žalim zbog nesmotrenosti nas političara što se dešava pre, za vreme ili posle izborne kampanje. To je bio trenutak moje nepažnje - rekao je Zaev i ponovio potrebu unapređenja saradnje Makedonije i Srbije.

Zaev je rekao da se tokom sinoćnjeg susreta rukovao sa srpskim premijerom, te da veruje da će Makedonija i Srbija, pored rada na jačanju evropske perspektive celog regiona raditi i na unapređenju međusobne saradnje.

Foto: Tanjug

MIA je prenela da je Vučić rekao da je "Zaev bio korektan", da Srbija želi da ima dobre odnose sa Makedonijom. "I imaćemo ih", poručio je Vučić.

Komentar premijera Aleksandra Vučića na sinoćni sastanak premijera zapadnog Balkana s Federikom Mogerini u Briselu bio je:

Foto: Tanjug

-Nisam imao neki apetit, a sve ostalo je bilo dobro.

"Svi smo rekli da želimo normalnu saradnju u regionu", preneo je Vučić novinarima, a upitan da komentariše prethodne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva, rekao da je juče u Briselu "sve bilo korektno", te da o tome nije želeo ni da govori, posebno što su svi učesnici bili vrlo određeni u tome da žele dobru saradnju u regionu.

"To nikada nije dovodilo do tenzija između dve zemlje", dodao je povodom izjava Zaeva o njemu lično, te ocenio da nema pravo da na eventualne lične uvrede odgovara ličnim uvredama ili na bilo koji tome sličan način:

"To od mene niste nikada čuli - ja to prosto ne radim".

On je kazao da su i ono što je juče rečeno dobri signali i da je potrebno da u to verujemo.

"Mi smo prijateljski narodi i zemlje i to ćemo ostati", rekao je premijer i ponovo istakao da to što je neko nešto rekao za njega ne može da bude odlučujuće za odnose dve zemlje.

Za nas je, dodao je, važno to što je Zaev rekao o glasanju o pitanju eventualnog elanstva Kosova i Metohije u Unesko. "To su važne promene, čekamo i želimo da verujemo u to. Mi smo prijateljski narodi i prijateljske zemlje i tako će ostati", rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Brisel

#Izvinjenje

#Zoran Zaev

'