AKTUELNO

Delegaciju nemačkog Bundestaga su predvodili Hans-Peter Fridrih i Florijan Han, a sagovornici su razmenili stavove o politieko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i aktuelnim bezbednosnim izazovima na globalnom planu.

Ministar odbrane Zoran Dorćević poručio je u razgovoru sa delegacijom nemačkog Bundestaga da Srbija želi da bude faktor stabilnosti u regionu i partner koji ae da doprinese evropskoj bezbednosti.

-Naše opredeljenje jeste da budemo vojno neutralni, a naša strateška odluka da uđemo u Evropsku uniju - istakao je Dorđevia, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Dorđević je upoznao goste sa aktuelnim procesom evropskih integracija, prioritetima Ministarstva odbrane u oblasti Zajednieke bezbednosne i odbrambene politike, sa posebnim osvrtom na migrantsku krizu kao najveai izazov sa kojim se svet danas suočava.

Na sastanku je ocenjeno da je saradnja Srbije i Nemaeke u oblasti odbrane sadržajna i raznovrsna, kao i da ima moguanosti za unapređenje u oblastima od obostranog interesa, posebno u oblasti vojno-vojne i vojno-ekonomske saradnje u oblasti odbrambene industrije, navodi se u saopštenju.

Kao značajan iskorak u dosadašnjoj saradnji ministar Dorđević je istakao zajednieko angažovanje u Misiji EU za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali) i dodao da očekuje da u narednom periodu težišna oblast saradnje bude zajednieka obuka i angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Foto: Tanjug

On je iskazao zainteresovanost za sagledavanje moguanosti doprinosa Nemaekog centra za operacije (ZIF), kao vodeće agencije zadužene za upućivanje eksperata u civilne misije, uspostavljanju kapaciteta u Srbiji, pošto su u planu zakonske izmene koje ae da omoguće i učešće civila u multnacionalnim operacijama, navodi se u saopštenju.

Pored priprema za upuaivanje i zajedniekog učešća u multinacionalnim operacijama, razgovaralo se i o saradnji u oblasti obrazovanja i obuke, vojne medicine, kontrole naoružanja.

Ocenjeno je da bi, pored nastavka saradnje u težišnim oblastima, organizacija zajedničkih obuka i vežbi, za početak i na nižem nivou, dala poseban kvalitet saradnji.

Na kraju sastanka izraženo je očekivanje da će, nastavljajući dobre odnose koje su izgradile vlade dve zemlje, oni biti unapređeni i susretom ministara odbrane Srbije i Nemačke.

#Nemačka

#Sastanak

#Zoran Đorđević

'