AKTUELNO

-Za mene je velika čast što mogu da služim i pomognem svojoj zemlji, da budem od koristi premijeru i izabranom predsedniku svojim dugogodišnjim i profesionalnim iskustvom, iskustvom kao ministar odbrane sarađujući sa njim na delikatnim zadacima, rekao je Bratislav Gašić koji uskoro preuzima mesto direktora BIA.

Gašić je rekao i da je tog imenovanja zamrznuo sve stranačke funkcije.

Gašić je rekao je da uživa poverenje izabranog predsednika Aleksandra Vučića na osnovu dugogodišnje saradnje, kao i toga što su zajedno prošli kroz teške poplave, tešku reformu Vojske, koja je zatečena 2012.u katastrofalnom, zapuštenom stanju, kada su dugi niz godina, ranije vlasti, gledale da sve što postoji u vojsci bude uništeno.

Kazao je i da su zajedno radili na podizanju borbene gotovosti, ali i poboljšanju statusa i života vojnika.

Upitan za napade na njega i tvrdnje da nije čovek za to mesto rekao da veruje "da su oni, koji tvrde da nisam kompetentan, kompetentniji" i poručio "njihova kompetentnost je koštala veoma puno Srbiju. Od velike vojske došlo se do toga da je sve rasprodato i raspušteno".

Foto: Beta

Kako je rekao radeći dve godine u Ministarstvu odbrane rezultati koje je ostavio su jako dobri i prepoznatljivi i dobro je upoznat sa bezbednosnim strukturama u zemlji. Upitan da li je spreman da predloži zakon o otvaranju tajnih dosijea Gašić je odgovorio da je preprano pričati o tome, kao i da to nije odluka jednog čoveka, dirketora BIA, ili druge službe, već je potreban širi koncenzus aktivnih činilaca, pre svega premijera, predsednika i ostalih službi koje se time bave.

Na konstataciju poslanika Vladimira Đukanovića da ga preporučuje to što je iz Vojske proterao špijune Gašić je rekao da misli da je to što je rekao malo Đukanović "prejako?, ali da je postojao određen broj ljudi koji je morao da napusti službu ili bude procesuiran zbog lošeg činjenja zemlji.

-Ja sam čovek Srbije i uvek ću biti čovek samo svoje zemlje, koja je najlepša i koju najviše volim - poručio je Gašić odgovarajući na pitanje da li je američki ili ruski čovek.

Kada je reč o saradnji sa medijima rekao je da će nastaviti sa praksom ranijih šefova BIA koji nisu bili vidljivi u javnosti.

On je navceo da je "BIA specifična služba" ali i da mediji neće biti uskraćeni za informacije koje su potrebne da se prosleđuju.

-Služba mora da ima svoj specifičan odnos - objasnio je rekavši da je uveren da građani raumeju to.

Foto: Beta

U vezi stanja u regionu Gašić je kazao da je za njega i službu interesantno sve što se događa, a može da ugrozi bezbednost Srbije.

Rekao je da je BIA živi sistem, koji trpi promene, i da su pred nama jako veliki izazovi i rizici, a da je želja svih, pre svega izabranog predsednika, bezbednost građana.

Istakao je i da moramo da se suočimo s novim pretnjama i pratimo tendencije modernog terorizma, koji poprima razmere koje su do sada bile nepoznate bezbednosnim službama.

Kao prvi zadatak na novoj funkciji naveo je jače povezivanje svih naših bezbednosnih službi.

-Moramo da podignemo nivo komunikacije. On je dobar ali može biti bolji - kazao je Gašić.

Istovremeno poručio je da je Srbija bezbedna zemlja i da sve službe rade svoj posao, ali da uvek mora da se radi više i bolje da se dođe do punog stepena bezbednosti svih građana.

Gašić se još jednom iskreno izvinio za uvrede koje je uputio jednoj novinarki, zbog čega kritikuju neki što je postavljen na mesto šefa BIA.

-Iskreno, kao i tada, i sada se izvinjavam zbog tog gesta. Ali isti ti koji sada pričaju o tome, pogledajte šta su radili samo u proteklih godinu i po dana, od nastupa na društvenim mrežama, do Skupštine i vređanja Maje Gojković. To je sve gore ono zbog čega sam ja smenjen - istakao je Gašić.

#BIA

#Bratislav Gašić

#Direktor

#Srbija

'