AKTUELNO

Premijer Aleksandar Vučić održao je danas predavanje na Fakultetu za bezbednost gde je govorio o bezbednosnim izazovima sa kojima se danas Srbija i svet suočavaju.

Vučić, obraćajući se studentima, rekao je da se postavlja pitanje šta da Srbija radi u skladu sa globalnim prilikama, a da bi mnogi rekli da je spas za Srbiju da uđe u NATO.

-Ako govorimo o odrambenim savezimaili kako ih nazivaju - vojni ili napadački ukoliko, kada bi Srbija pristupila NATO jedan deo problema bi rešila, ali bi to bilo uz protivljenje 75 odsto srpskog  stanovništva - rekao je premijer.

To bi, kako je ocenio, dovelo do dubinskih poremećaja unutar sopstvenog naroda, unutrašnje poremećaja koji su dugoročni, koji razaraju vaše nacionalno tkivo

- Politika Srbije je ta da ne želimo ni jednom bloku da pripadamo - naglasio je premijer.

Foto: TvPink Printscreen

Vučić je ocenio da je taj fakultet spoj različitosti teorija i ideja i da omogućava da najbliže da se budući diplomci opredele da promene određene stavove, gde ne sme da bude greške u praksi jer se greške iz oblasti bezbednosti skupo plaćaju .

Premijer je govorio o tri nivoa bezbednosnih izazova sa kojima se danas svet i Srbija suočavaju. Uz ocenu da 21. vek nije vek nije vek bez tenzija i sukoba, Vučić je rekao da je prvi nivo globalni, odnosno globalna politička situacija i promene koje donosi 21. vek.

Druga ključna tema je ono što je važno za sve nas, od čega bar delimično zavisi i globalni poredak, ali presudno stabilnost naše zemlje i budućnost, a treći se nivo odnosi na institucionalno jačanje zemlje.

-Dok je pre 30 godina postojala samo jedna vojno i globalno dominanta sila, a to je bila Amerika, danas se već dramatično približila Kina, sasvim se podigla Ruska federacija, a kao četvrta se nameće i to po prvi put, izdvojena kao deo zapadnog bloka, Evropa bez Velike Britanije - objasnio je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Evropu postavljaju kao globalnu silu, a zadatak nemačkih i ostalih evropskih diplomata, je da je predstavi i kao ekonomsku i političku silu, a posle prvih trzavica, ocenio je Vučić, doćiće do daljeg razvoja Junkerove ideje o razvijanju evropske vojske.

-Takođe, insistiraće se na tome da se šef Evrope ne zna, a svima će biti jasno ko je šef - naglasio je Vučić, napominjući da je velika regionalna sila i Turska, kao i da se vodi velika borba oko uticaja na nju.

-Kada to sve spojite, vidite svu komplikovanost svetske situacije, a naše je da sačuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić.

Srbija ima veće šanse i perspektive od Hrvatske

Vučić je ispričao da, kada su ga pitali, da li bi bio premijer Hrvatske ili Srbije rekao da bi uvek bio prtemijer Srbije. On je naglasio da Hrvatska ima problema, koji će se odnositi i na isplatu penzija ima veliki javni dug... -A mi ćemo, na drugoj strani, samo da rastemo. Na strani Srbije su šanse i perspektiva, iako se danas u Hrvatskoj živi dva puta bolje. U apsolutnim su brojevima oni i dalje bolji, ali mi smo uspešni u reformama, mada ostaje još mnogo toga da se uradi, pre svega na polju jačanja institucija, osnaživanja vladavine prava , i jačanja pravne države - rekao je on.

Ime novog premijera do 13. juna, inauguracija posle 20. juna

Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara rekao je da će, prema zakonu preuzeti predsedničku dužnost 30. ili 31. maja, a da će inauguracija biti odražana nakon 20. juna.

-To će biti 22, 23. ili 24. juna, a ko će biti novi premijer javnost će znati 11,12 ili 13. juna - istakao je Vučić.

Na pitanje da li će premijer biti Ana Brnabić, Ivica Dačić ili Nebojša Stefanović, Vučić kaže da "ima još nekih imena".

Očekujem dobru saradnju sa Nikolićem

Vučić je rekao da očekuje uspešnu saradnju sa Tomislavom Nikolićem nakon što odlazeći predsednik stupi na novu dužnost.

-Možete sve da pročitate iz Uredbe koju smo doneli. Mislim da ćemo uspešno i dobro da sarađuemo. Verujem u uspešnu saradnju sa Kinom i Ruskom Federacijom - rekao je Vučić novinarima posle predavanja na Fakultetu bezbednosti. Vlada Srbije osnovala je Kancelariju Nacionalnog savet za saradnju sa Rusijom i Kinom, preneli su beogradski mediji, navodeći da bi na čelu tog tela trebalo da bude odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Plate će biti značajno veće, da ljudi žive bolje

Građani Srbije imaće znacajno veća primanja, a biće povećan i minimalac, ponovio je danas premijer Aleksandar Vučić, dodajući da ga zbog toga već napadaju, jer, navodno je time protiv MMF-a i drugih finansijskih institucija i stručnjaka.

Foto: Tanjug

O vređanju lista "Informer": Ne priliči jednom ambasadoru da tako govori o najtiražnijim novinama u Srbiji

Komentarišući uvrede koje je američki ambasador Kajl Skot izrekao na račun dnevnog lista "Informer" nazivajući ga "ološem", izjavio je da jednom ambasadoru ne priliči da tako govori o najtiražnijim novinama u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje naše novinarke kako tumači mešanje američkog ambasadora Kajla Skota u unutrašnja pitanja Srbije, da nam "migovi" nisu potrebni, ali i kako komentariše njegovu izjavu da je Informer ološ, premijer je rekao:

- Mi imamo naše odbrambene i vojne stručnjake, i oni kažu da nema ništa važnije od jačanja naše avijacije. Interesantno mi je da on tumači šta je nama potrebno. Naš ambasador u SAD Đerđ Matković tako nešto nikad ne bi učinio - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#NATO

#Premijer

'