AKTUELNO

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine, saznaje Tanjug.

Foto: YouTube screenshot

Međunarođni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjicenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova jedinice iz Lipljana da su počinili masakar 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba - Milovan Jovanovic (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janihcijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janičijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Foto: YouTube screenshot

VULIN: Onaj ko je to uradio, uradio je zato što ne želi da žločinci budu ikada pronađeni

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je onaj ko je odlučio da obustavi istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 žetelaca u Starom Gacku kod Lipljana 23. jula 1999. godine odlučio da obustavi borbu za čovečanstvo.

Foto: Tanjug

Vulin je povodom odluke Specijalnog tužilaštva u Prištini da obustavi je istragu protiv svih osam osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Gackom, ukazao da je to jedan od najvećih zločina koji se dogodio na Kosovu i Metohij, u kome su pobijini ljudi koji su samo išli u svoje polje da rade ono što su radili čitavog života.

-Išli su u žetvu, ubijena su deca zajedno sa svojim roditeljima. Onaj ko je odlučio da obustavi istragu je odlučio da obustavi borbu za čovečanstvo - rekao je Vulin novinarima u Lišičijem jarku.

Onaj ko je to uradio to je uradio zato što ne želi da žločinci budu ikada pronađeni, podvukao je Vulin. Kako je rekao to uostalom i ne treba da čudi Tužilaštva u Prištini.

-Oni se nadaju da će im premijer biti čovek koji je nesumnjiv ratni zločinac - govorim o Ramušu Haradinaju, i govorim o mnogim drugima - dodao je ministar.

Prema njegovim rečima napuštanje istrage je napuštanje nade da će zločin ikada biti oktriven i da će ikada stići kazna ljude koji su učinili tako monstruozan zločin, a to govori da tamo nema nikakve pravde, kao i da je to očekivano od Prištine.

Međutim, naveo je, postoji i to da je Međunarodna zajednica Rezolucijom 1244 preuzela odgovornost za istraživanje svakog zločina i nema pravo da odustane od toga.  Srbija sigurno neće odustati, poručio je Vilin.

ĐURIĆ: Na godišnjicu ovog strašnog zločina porodice ubijenih umesto pravde dobili su nepravdu

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je kao sramnu odluku Specijalnog tužilaštva u Prištini da obustavi istragu o zločinima nad srpskim žeteocima 1999. u selu Staro Gracko kod Lipljana, dodajući da je siguran da građani Srbije zbog toga ocećaju tugu i gnev.

Foto: Tanjug

U saopštenju dostavljenom medijima Đurić navodi da su tom odlukom porodice i prijatelji "srpskih mučenika u Starom Grackom" umesto pravde, a na godišnjicu ovog strašnog zločina, dobili nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati.

"Danas je definitivno pala zavesa u ciničnoj predstavi u kojoj su krvnici i njihovi pokrovitelji glumili da mare za one koje su pobili. Sada jasno vidimo da su i oni koji su, praveći se da tuguju, nepozvani polagali cveće na spomen obeležju srpskim stradalnicima u Starom Grackom isti kao i oni koji su spomen-ploču nedugo zatim oskrnavili", poručio je Đurić.

Kako je naveo, ovaj tužni događaj samo potvrđuje da pravde za srpski narod i žrtve ne može biti pred tuđim sudovima, dok se istovremeno "zločinci bez ikakvog pardona puštaju da slobodno šetaju Kosovom i Metohijom i čak im se dozvoljava da se kandiduju za najviše političke funkcije.

Srbija je, kako kaže, uverena da će počinioce ovog i mnogih drugih nekažnjenih zločina nad našim narodom kad-tad stići ruka pravde, jer zločini poput ovoga ne zastarevaju, niti se zaboravljaju, a on lično uveren je da se odluke o obustavljanju istrage stide i svi pristojni građani albanske nacionalnosti.

KUBUROVIĆ: Još jednom potvrđena nepravda nad Srbima na Kosovu i Metohiji sramnom odlukom Specijalnog tužilaštva u Prištini

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je da je još jednom potvrđena nepravda nad Srbima na Kosovu i Metohiji sramnom odlukom Specijalnog tužilaštva u Prištini kojom je obustavilo istragu o 14, kako je napomenula, mučno i podmuklo ubijenih Srba žeteoca u selu Staro Gracko pre skoro dve decenije.

Foto: Beta

-Ni posle 18 godina prištinsko pravosuđe nije došlo do istine ko su počinioci ovog monstruoznog zlocina. "Da li je to ravnorpavnost svih građana za koju se Priština navodno zalaže? Da li je to jedanaki pristup pravdi? Da li to znači da će svako ubistvo, mučenje i brutalni napadi na Srbe na Kosovu nekažnjeno proći - navela je Kuburović

Prema njenim rečima, skandalozno to što se slavi puštanje na slobodu jednog teroriste, ubice i silovatelja, za kojeg postoji nebrojano mnogo dokaza da je počinio najteža dela nad civilnim stanovništvom, a da smrt 14 Srba ni posle skoro 20 godina nema ni ime ni prezime.

Ukazujući da pravog i iskrenog pomirenja na Kosovu neće biti sve dok uterivanje straha i teror vladaju prema srpskom stanovništvu, Kuburović je izrazila nadu da će Specijalni sud za OVK u Hagu privesti pravdi odgovorne za zločin u Starom Grackom.

"Nadam se da će Specijalni sud za OVK u Hagu posvetiti više pažnje i učiniti ono što pravosudni organi u Prištini nisu imali ni volje, a ni sposobnosti u proteklih 18 godina i da će privesti pravdi i počionice masakra iz jula 1999. godine.

#Kosovo

#Odluka

#Priština

'