AKTUELNO

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da nije srećna što Vlada Srbije mora da dobije novog premijera.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o potencijalnom kandidatu za funkciju novog predsednika vlade, Tabaković je rekla da uštede od 148,4 milijarde dinara koje je privrede ostvarila od 2014. do 2016. godine ne bi bile moguće da nije bilo politike koju je vodila Vlada premijera Aleksandra Vučića.

"Postoji veliko opterećenje za bilo kog naslednika Aleksandra Vučića, jer će teško neko drugi imati toliku posvećenost i toliko poznavanje stvari", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.

Kako je objasnila, na sednicama vlade kojima je prisustvovala, niko nije mogao da u samo tri minuta izračuna fiskalne rizike od, primera radi, zapošljavanja jednog profesora, i to ne samo za dati trenutak već i na srednji rok, kao što je to mogao Aleksandar Vučić.

"Brinem zbog toga", rekla je Tabaković, ali je dodala da to ne znači da nije optimista.

Foto: Tanjug

Tabaković: Smanjeni rashodi privrede po osnovu kamata!

Po osnovu ublažavanja monetarne politike Narodne banke Srbije, kao i relaksacije monetarne politike Evropske centralne banke, rashodi privrede su smanjeni po osnovu kamata sa 145 milijardi dinara u 2014. godini na 99,3 milijarde dinara u 2016. godini, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.Ona je, na prezentaciji izveštaja o inflaciji za maj 2017. godine, istakla da to konkretno znači da je privreda po osnovu kamata manje platila poveriocima 45,8 milijardi dinara.Zahvaljujući stabilnosti dinara, koja je rezultat uspešnog sprovođenja makroekonomskih politika NBS, negativne kursne razlike su smanjene sa 246,3 milijarde dinara u 2014. godini na 88,8 milijardi dinara u 2016. godini, odnosno za 157,6 milijardi dinara, rekla je Tabaković.Prema njenim rečima, po oba navedena osnova, bilans uspeha privrede u prošloj godini je povoljniji za 203,4 milijarde dinara.

#Jorgovanka Tabaković

#Monetarna

#Srbija

'