AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je u poslednje vreme u regionu bilo opasnog potpirivanja međunacionalne mržnje, uz izjave i aspiracije pojedinih lidera za prekrajanjem granica

Dačić u Nikoziji učestvuje na 127. ministarskom sastanku Saveta Evrope, koji organizuje kiparsko predsedavanje Komitetu ministara, a večeras je prisustvovao na neformalnoj večeri.

On je održao govor na temu "Jačanje poverenja u evropske demokratije: suočavanje za izazovima rasizma, ksenofobije, socijalne marginalizacije, ekstremizma i populizma".

-Problemi rasizma, ksenofobije i ekstremizma, nažalost, u porastu su na čitavom evropskom prostoru. Savet Evrope može značajno da doprinese u suzbijanju ovih pojava. U našem regionu, poslednjih godina i meseci bili smo svedoci govora i zlocina iz mržnje, ksenofobije, kao i opasnog potpirivanja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, uz povremene neodgovorne i opasne izjave i aspiracije pojedinih lidera za prekrajanjem granica u regionu - rekao je Dačić u govoru.

Kako je rekao, i generalni sekretar Jagland, u najnovijem izveštaju o stanju ljudskih prava, opravdano ukazuje na problem govora mržnje koji je prisutan u mnogim zemljama.

Foto: Tanjug

Dačić naglašava da je istinsko opredeljenje Srbije dalji razvoj regionalne stabilnosti i saradnje kroz dijalog, mir i pomirenje.

Ali, taj cilj je mogustikljucivo ako takva spremnost postoji na svim stranama i ako se cinjenje, ili necinjenje, svake države u suzbijanju takvih pojava mere istim arsinima, dodao je šef srpske diplomatije.

-U tom pogledu vidimo mogu za kljucni doprinos Saveta Evrope koji poseduje mehanizme da takve pojave i probleme uoči, jasno osudi i ukaže na potrebu i pravce preduzimanja odlucnih mera na njihovom suzbijanju, što Srbija veoma ceni. Pritom, posebno imamo u vidu neophodnost zaštite i unapređenja prava pripadnika nacionalnih manjina -naglasio je Dačić, navodi se u saopštenju MSP.

On je dodao da je Srbija čvrsto opredeljena da, u saradnji sa Savetom Evrope, nastavi da se angazuje na tom planu, a u skladu sa preporukama Saveta Evrope.

-Istovremeno, očekujemo da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susednim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Organizacije -zaključio je Dačić.

#Ivica Dačić

#Kipar

#Savet bezbednosti

'