AKTUELNO

Krajem novembra, Sudsko veće Haškog tribunala trebalo bi da izrekne prvostepenu presudu bivšem komadantnu bosanskih Srba genralu Ratku Mladiću. Iako je zdravlje bivšeg komadanta i te kako narušeno, Hag je odbio zahtev za privremeno puštanje na lečenje u Rusiju.

Mada je Hag dobio garancije od Moskve za privremeno puštanje Mladića na lečenje u Rusiju, prošle sedmice sudsko veće je donelo odluku kojom je odbilo da Mladića pusti na lečenje, jer, kako su naveli, nisu uvereni da će se vratiti.

U saopštenju tribunala navodi se da je sudsko veće u svojoj odluci podsetilo da se Mladić nije dobrovoljno predao Tribunalu, već da je izbegavao hapšenje 16 godina uprkos narušenom zdravstvenom stanju. Pored toga, sudsko veće smatra da Mladić ima adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici i da se o njemu staraju medicisnski specijalisti u skladu sa međunarodnim standardima te da "ne postoji akutni medicinski problem koji ostaje nerešen".

Foto: Beta

U svojoj odluci, sudsko veće je, kako kažu, primetilo da se medicinski izveštaji na koje se oslanja odbrana zasnivaju na nalazima stručnjaka koji ga nisu lično pregledali ili su ga pregledali još 2015. godine.

Na suprot tome, medicinskim izveštajima Sekretarijata i nezavisnih specijalista koje je imenovalo sudsko veće, Mladić je "vidan" i procenjivan godinama.

Zbog toga sudsko veće smatra da su ti izveštaji pouzdaniji, navodi se u saopštenju i podseća da će presuda Mladiću biti izrečena krajem novembra ove godine.

Kako je rekao Darko Mladić, sin bivšeg generala, odbijanjem da se njeghov otac leči u Rusiji, Haški tribunal mu je potpisao smrtnu presudu .

-Kao da žele da ga ubiju – rekao je Darko Mladić u izjavi za Srpski telegraf i dodao:

-Čitava porodica je u strahu! Zabrinuti smo da će nas ujutro, kada otvorimo oči, dočekati tragična vest da je tata izgubio bitku sa bolešću. On može da umre svakog časa. ovo što radi Hag je politički motivisano i ispada da pravo na lečenje nemaju samo Srbi. Druge zatvorenike su uz garancije puštali na lečenje i za daleko manje bolesti. Moj otac nema uslove da popravi svoje zdravstveno stanje u haškoj ćeliji, ovo je skandal.

Podsećanja radi, Mladić je uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011. Suđenje bivšem generalu počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Foto: Tanjug

#Haški tribunal

#Ratko Mladić

#Zatvor

'