AKTUELNO

Vojne službe bezbednosti su od trenutka dolaska Vilijama Vokera na Kosovo 1998.godine za šefa Kosovske verifikacione misije OEBS – znale da je u pitanju špijun CIA pod plaštom američkog diplomate i da je došao sa zadatkom da zaštiti terorističku OVK, koja je već bila pred totalnim raspadom i da isprovocira NATO agresiju nad SR Jugoslavijom!

Uspeo je u oba zadatka: zaštitio je OVK od raspada, isprovocirao je sa nameštenim slučajem tobožnjeg masakra civila u Račku – teroristički napad NATO po ciljevima širom Srbije i Crne Gore.

- Znali smo, kako nismo znali ko je u pitanju, ali, znaš da to nije vredelo ništa, jer smo trebali da se žalimo onima koji su ga i poslali u krvavu misiju na Kosovo – sa samo njemu znanom rezignacijom i danas, posle 19 godina, priča šef ondašnje službe vojne bezbednosti, penzionisani general Aco Tomić za portal embargo.rs.

Foto: YouTube screenshot

– Znali smo precizno kakva je trebalo da bude njegova misija među šiptarima i o tome smo imali dosta podataka i izveštaja. Ali…

Od trenutka od kada je otišao u penziju na sopstveni zahtev (kada je pre desetak godina u zgradi Generalštaba svojim očima gledao kako američki kaplar postrojava naše visoke oficire, prim. aut.teksta) general Tomić, sasvim se isključio iz javnosti. Ne želi da daje izjave niti intervjue. Kontaktira samo sa onima za koje veruje da su časne i poštene patriote. Tako je i ovaj naš razgovor na temu Vokera bio kratak, jer ga je nesumnjivo podsećao na još uvek sveže rane onoga što nam se desilo na Kosovu:

Namestio slučaj Račak

Voker je zajedno sa drugim šiptrarskim lobistima: Medlin Olbrajt, Džejmom Rubinom i Ričardom Holbrukom radio na finansiranju, organizaciji i obuci terorista OVK. Cilj je bio da se isprovociraju sukobi sa srpskom policijom i vojskom i da to bude izgovor za NATO agresiju SR Jugoslavije. I uspeli su u tome. U čuvenom slučaju Račak, Voker je strahovito pritiskao finskog patologa, Helenu Rantu da po svaku cenu što više satanizuje Srbe zbog ubijenih 40 terorista OVK presvučenih u civilnu odeću!?

- Pa on je bio glavni lokator za mete NATO bombardovanja! Gde god je bio u Beogradu kao šef misije OEBS, taj objekat je bio nepogrešivo pogođen tokom agresije NATO. Čovek je bio živi lokator. Njegovi su ga pratili i uredno notirali mete. A, tražio je da ide svuda, sve je hteo da vidi, svuda da uđe… Kao fol da se sa svima sretne u Beogradu.

General Tomić nije sigurno želeo da jedan detalj ove priče izađe u javnost, ali novinarski instikt i želja da se i to pročita, ovoga puta bili su jači:

- Ja sam zabranio da dođe kod Pavkovića na sastanak i taj objekat nije pogođen tokom bombardovanja – kaže general Tomić.

– Rekao sam, neće on dolaziti kod tebe, nego ćeš ti ići kod njega! I išao je kod njega na tobožnji neki sastanak. Voker je sve učinio za šiptarske teroriste. Imao je odrešene ruke da radi šta hoće i nije ga zanimalo šta mi o tome mislimo. Imao je pare i sve druge ingerencije… Delio im je šakom i kapom, predstavljao se kao veliki prijatelj, što je u stvari i bio, a danas eto, posle toliko godina čujemo da je i albanski lobista!? Nema tu ništa novo za mene i sve one koji su samnom radili časno u odbrani zemlje.

Povučena odluka za „personu non grata“

Predsedavajući OEBS-a Bronislav Geremek 17.oktobra 1998.godine imenova je Vokera za šefa Kosovbske verifikacione misije OEBS. Pre ovog imenovanja Voker je bio specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN za istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem u Hrvatskoj. Vlada SRJ je 18. Januara 1999.godine donela odluku da je Vilijam Voker „ persona non grata“ . Nedelju dana kasnije, na intervenciju EU, premijera i predsednika Ruske Federacije vlada Momira Bulatovića je zamrzla tu odluku.

Posle mnogo godina, eto, i Zapad može da čuje ko je zaista bio i ko je sada Vilijam Voker, starac od 81. godinu koji i dalje gaji velike planove i ostvarenje cilja za koji je odavno uzeo nekoliko desetina miliona dolara: stvaranje Velike Albanije. Ne kaže džabe danas general Tomić da je Voker na Kosovu imao sve pod kontrolom: ljudstvo imaterijalna sredstva da do cilja dođe…

Počasni građanin Albanije

Vokera je 24,novembra 2008.predsednik Albanije Bamir Topi imneovao za počasnog građanina Republike Albanije, a 15.januara 2009. Na desetogodišnjicu slučaja Račak, premijer i predsednik samogrolašene države Kosovo, Hašim Tači –Zmija i Fatmir Sejdiju su ga odlikovali Zlatnom medaljom za usluge čovečanstvu. U januaru 2012.učestvovao je na protestu nacionalističkog pokreta kosovskih Albanaca –pokreta Samoopredeljenje kojim su blokirani administrativni prelazi ka Srbiji radi blokiranja trgovine između Kosova i Srbije!?

Organizator ubistava dece u Salvadoru!!!

Kao ambasador SAD u Salvadoru 1989.godine finansirao je lokalne vlasti da ubiju 6 vodećih intelektualaca, jezuitskog sveštenika,njegove domaćice i njene ćerke! Voker je tada objašnjavao kako su se gerilici preobukli u uniforme regularne vojske!? Znači manipulacije sa leđevima i uniformama od tada su specijalnost ovoga čoveka, pa je valjda zbog toga i poslat na Kosovo. Prljavi čovek za nove američke prljave poslove.

#Aca Tomić

#NATO

#Vilijam Voker

#bombardovanje

'