AKTUELNO

Srbija se nalazi na čvrstom reformskom putu, izjavila je danas u Tirani ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

- Reforma javne uprave, kao treći stub u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, jedan je od prioriteta Vlade Srbije. Ministarstvo koje vodim glavni je koordinator tog procesa i ja i moj tim smo potpuno posvećeni postizanju održivih rezultata u reformi javnog sektora u Srbiji, što je veoma kompleksan proces - rekla je ministarka Brnabić.

Na regionalnoj konferenciji o izvršavanju javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana - "Inicijative i inovacije na putu ka EU", ona je istakla da reforma javne administracije podrazumeva sinergiju između državnih institucija i sintezu javnih politika, koje zajedno treba da rezultiraju modernom upravom koja će biti servis građana.

Ministarka Brnabić je napomenula da je prva faza koja je podrazumevala smanjenje broja zaposlenih u upravi završen i da je sada fokus da „sa manje postignemo više", odnosno da stvorimo održivi sistem javne uprave koji će omogućiti bolje usluge za građane i privredu sa resursima koji su nam na raspolaganju.

Foto: Printscreen

- Kada govorimo o lokalnim samoupravama, zakonodavni okvir za razvoj ljudskih resursa na lokalnom nivou već je postavljen, usvajanjem Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave - podvukla je Brnabić.

Ona je navela da se među prioritetima Vlade i Ministarstva nalazi i donošenje Zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje državnih službenika, kako bi se uspostavio održivi sistem profesionalne obuke javnih službenika i kontinuirani razvoj njihovih znanja i veština, na republičkom i lokalnom nivou.

Ministarka je posebno naglasila sprovođenje plana prioritetnih aktivnosti za jačanje IT sektora, koji može biti okosnica ekonomskog razvoja Srbije. Prema njenim rečima, važan deo ovog plana je projekat prekvalifikacija junior programera, kroz razvijen program obuka.

#Albanija

#Ana Brnabić

#Srbija

'