AKTUELNO

Akciju čiji je krajnji cilj ukidanje Republike Srpske vodi agent britanske tajne službe MI6 Entoni Monkton. Milorad Dodik, po planu Zapada, mora da bude 'uklonjen' najkasnije do 1. septembra

Zapadni moćnici krenuli su u realizaciju plana pod nazivom "Poslednja šansa", čiji je krajnji cilj hapšenje Milorada Dodika i potpuno ukidanje Republike Srpske, objavio je ruski odlično obavešteni "Sputnjik".

Ovu tajnu operaciju, tvrde ruski izvori, predvodi Entoni Monkton, agent britanske tajne službe MI6, i to uz podršku pojedinih opozicionih lidera u Banjaluci i logističku pomoć američke ambasade u Sarajevu. Prema planu zapadnjaka, Dodik mora da bude "potpuno uklonjen" najkasnije do 1. septembra ove godine.

'Bankrot' i 'Glava'

Kako prenosi "Sputnjik", tajna operacija ima dve ključne tačke koje nose kodna imena "Bankrot" i "Glava".

"Nakon neuspelog pokušaja rušenja vlasti, koji su skrojile strane obaveštajne službe pod nazivom 'Proleće 2016', počelo je sprovođenje novog plana pod nazivom 'Poslednja šansa'. Plan koji sprovode stranci uz pomoć opozicije predvodi operativac engleske obaveštajne službe MI6 Entoni Monkton i njegovi saradnici, potpomognuti pojedincima iz Ambasade SAD u Sarajevu", navodi ruski informativni portal, i precizira detalja plana:

"Najvažnija tačka kodnog naziva 'Bankrot' je opstrukcija priliva novca u RS, jer bankrot države dovodi do rušenja vlasti. Drugi segment kodnog naziva 'Glava' predstavlja kriminalizovanje vlasti, posebno Dodika. Za to su zaduženi spoljni saradnici, biznismeni i kriminalci, a udarna trojka su ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić i opozicionari Vukota Govedarica (SDS) i Branislav Borenović (PDP). Podršku daje i Bakir Izetbegović iz Sarajeva. Zapadnjaci, ipak, priznaju da im je veliki problem to što Dodik ima jako dobre odnose sa Rusijom...

U panici zbog Putina

Razlog za aktiviranje ovog plana, smatraju upućeni, može biti i strah SAD, čiji obaveštajci tvrde da Rusija planira da pravi vojnu bazu u Mahovljanima nedaleko od Banjaluke. Kako smo objavili, agenti CIA upozorili su NATO da postoje informacije da je Dodik sa Putinom već sklopio tajni dogovor o vojnoj bazi.

Odlično obavešteni diplomatski izvori Informera potvrđuju postojanje "opasnog plana za likvidaciju RS i Dodika".

- Krajnji cilj te akcije koju predvodi britanski MI6 je uništenje i hapšenje Milorada Dodika koji je označen kao najveća prepreka interesima Zapada na Balkanu - kaže jedan od naših sagovornika.

Na drugoj strani, sam Dodik kaže da o ovom planu ne zna ništa više od onog što je video u medijima.

- Međunarodni pritisci na RS nikada nisu ni stali. Samo se menjao intenzitet tih pritisaka. Oni su uvek pojačavani pomoću "domaćih izdajnika", u ovom slučaju Saveza za promene koji deli vlast s Izetbegovićem u BiH i koji za njegov račun i šaku vlasti pokušava da destabilizuje i uruši Srpsku. Bez obzira na sve, RS će svoje postojanje odbraniti političkim putem - poručuje Dodik.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević ocenjuje da se iza ovih planova zapravo krije udar na Srbiju.

- Napadi na RS predstavljaju deo projekta slabljenja Srbije i njenog uticaja u regionu. Napadi na dva snažna lidera, Dodika i Vučića, imaju isti cilj. U RS i Srbiji, nažalost, postoje snage koje to podržavaju - upozorava Galijašević.

Opstrukcija Banjaluke

Konačno, analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara navodi da je opozicioni srpski Savez za promene ucenjen i da mora da pomaže slabljenje RS.

- Amerikanci i Britanci su instalirali tu stranku u Savet ministara BiH kako bi opstruisali RS. To izdajničko delovanje iscrpljuje vlast u RS, ali je ne može srušiti jer narod ipak većinski podržava Dodika - zaključuje Kozomara.

Britanska ambasada: Apsurd!

Ambasada Velike Britanije u BiH saopštila je da je plan "Poslednja šansa" još jedna apsurdna teorija zavere. "Kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, Britanija podržava snažnu i stabilnu RS, kao deo snažne i stabilne BiH", kažu u ambasadi.

#Hapšenje

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'