AKTUELNO

Aleksandar Vučić, premijer i novoizabrani predsednik Srbije, trebalo bi sledeće nedelje da saopšti ime novog mandatara koji bi ga zamenio na mestu predsednika Vlade, jer Vučić prelazi na funciju predsednika Srbije, saznaje Pink.rs.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Pink.rs, Vučić bi ime novog mandartara trebalo da saopšti 24. maja ili do kraja nedelje.

U poslednje vreme mediji su u više navrata objavljivali imena kandidata koji bi trebalo da zamene Vučića na mestu predsednika Vlade. Vučić je već prelomio oko svog naslednika, ali mediji još uvek ne znaju ko će to biti. Proteklih dana pominjano je čak pet kandidata: Ivica Dačić, Dušan Vujović, Nikola Selaković, Ana Brnabić, te Miloš Vučević.

KLADIONICE ZAINTERESOVANE ZA PREMIJERA

Čak su i kladionice zainteresovane za novog mandatara pa tako na svojim listama su uvrstili i moguće kandidate za novog mandatara. Tako su kladionice izbacile i nove kvote u vezi sa budućim premijerom Srbije. Jednom od kandidata su, bar prema kladioničarskim kvotama, naglo porasle šanse da sedne u premijersku fotelju. Reč je o lideru socijalista, Ivici Dačiću.

Iako se ime bivšeg premijera, sada šefa diplomatije Ivice Dačića, često odbacuje kao solucija u medijskim nagađanjima, kladioničarske kvote objavljene ove nedelje ga svrstavaju na prvo mesto i to kao ubedljivog favorita. U slučaju da do njegovog imenovanja dođe, ulog na Dačića donosi najmanje dobitka – kvota je 1,6, odnosno na svakih uloženih sto dinara, kladilac u slučaju pogotka dobija 160.

Donedavno favorit iz senke, a sada ime koje se nešto ređe pominje, ministar finansija Dušan Vujović je postavljen na drugo mesto uz kvotu 3, a slede ministarka državne uprave Ana Brnabić (4,5) i bivši ministar pravde Nikola Selaković (5).

VUJOVIĆ MOŽDA IPAK "PRVI PIK"

Kada je u pitanju Vujović, njegove šanse su možda i najveće, iako ga kladionice više ne vide kao „prvog pika“.

Sa druge strane, ministarka Brnabić ima dobru reputaciju u javnosti, pa je mnogi zbog toga vide na mestu srpske premijerke, ali se ovih dana njeno ime spominje zbog navodne "kampanje SPC protiv imenovanja LGBT osobe na tu funkciju". Međutim, arhijereji SPC su se oglasili saopštenjem, u kome su naveli da nemaju ništa protiv da na čelu Vlade bude gej osoba.

Selaković, čiji se povratak na političku scenu očekuje na nekoj od važnijih funkcija – bilo premijera, bilo kandidata za gradonačelnika Beograda, rekao je u nedavnom intervjuu da svakako veruje u Vučićevu odluku.

Daleko iza navedene četvorke nalaze se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (20), ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović (kvota 50) i odlazeći predsednik Tomislav Nikolić (100). Bliski saradnik premijera Vučića i ministar policije Nebojša Stefanović nije uvršten na objavljenoj kladioničarskoj "listi".

Inače, početkom juna trebalo bi da se održi sastanak u Nemanjinoj 11 i da se izabere najkompetentnija osoba za ovo mesto.

#Aleksandar Vučić

#Vlada Srbije

#mandatar

'