AKTUELNO

Srbija je u Kini učestvovala na forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", gde je potpisala najviše ugovora. Osim Memoranduma o razumevanju, tokom prethodna tri dana u Pekingu su članovi srpske delegacije potpisali i Sporazum o zajmu sa kineskom Eksim bankom za finansiranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke deonice Beograd Centar - Stara Pazova u vrednosti 297,6 miliona dolara.

- Inicijativa Jedan pojas, jedan put danas je u savremenom svetu najznačajnije mesto za rešavanje ne samo problema putne, železničke i aerodromske infrastrukture, već put kojim se rešava odnos mira i budućnosti, gde drugačiji narodi, druge religije, mogu da se razumeju i da žive zajedno. Srbija je sa velikom radošću prihvatila učešće u projektu Jedan pojas, jedan put. Mnogo smo uradili i veoma smo vam zahvalni za sve što ste učinili po pitanju Železare Smederevo - rekao je danas premijer Vučić u Kini.

Foto: Tanjug

Šta će Srbiji doneti učešće u ovom projektu i koje beneficije od njega očekuje Kina?

Novinar Jakša Šćekić izjavio je da je dobro što je Srbija bila deo foruma u Kini, te da je ovo prvi put posle nekoliko decenija da je geostrateški položaj Srbije dobar.

- Srbijom sada prolazi više robe, a ne vojnika. Ipak, još je dug put, biće dosta uspona i planova - rekao je Šćekić gostujući u emisiji "Pravac".

Foto: Emisija Pravac

Srbija, kako smatra treba da bude mudra i da se "lako uklopi u mozaik".

Politički analitičar Branko Radun smatra da Kina traži partnera na Balkanu i način za ekspanziju u Evropi.

- Kinezima je najlakše da na evropsko tržište uđu preko Balkana. Ovo je za Srbiju velika šansa, mada ona treba da izbalansira odnose i prati dinamiku odnosa Vašingtona i Pekinga. Moramo biti oprezni ako dođe do bilo kakvih sukoba između njih - smatra Radun.

Foto: Emisija Pravac

Kina je svoju privredu bazirala na rastu društvenog proizvoda i od njih Srbija može da nauči mnogo, smatra Šćekić.

Projekat povezivanja Jadrana i Srbije je izuzetno važan, smatra Radun, jer se time jača pozicija Srbije koja postaje regionalni centar.

- Najveći investitori danas su zemlje sa istoka. Međutim, sa zapada dolaze tehnologije. Tako da Srbija ne sme da se otvori samo ka jednoj strani, a zatvori ka drugoj - smatra Radun.

#Branko Radun

#Emisija Pravac

#Jakša Šćekić

#Kina

'