AKTUELNO

Za dve nedelje Tomislav Nikolić će predati dužnost Aleksandru Vučiću. Ime novog premijera još nije poznato, a u javnosti se mogu čuti različita nagađanja i procene ko bi mogao da nasledi lidera SNS na čelu tima iz Nemanjine 11.

Kladionicama srpska politička scena postaje sve zanimljivija, pa su izbacile i nove kvote u vezi sa budućim premijerom Srbije. Jednom od kandidata su, bar prema kladioničarskim kvotama, naglo porasle šanse da sedne u premijersku fotelju. Reč je o lideru socijalista, Ivici Dačiću.

Po preuzimanju predsedničke funkcije Vučić bi trebalo da poveri mandat za sastav Vlade nekom od svojih saradnika, a kako kaže – suzio je izbor na samo nekoliko imena.

Iako se ime bivšeg premijera, sada šefa diplomatije Ivice Dačića, često odbacuje kao solucija u medijskim nagađanjima, kladioničarske kvote objavljene ove nedelje ga svrstavaju na prvo mesto i to kao ubedljivog favorita.

Foto: Tanjug

Lider SPS je, po mišljenju "bukija", prvi pik. U slučaju da do njegovog imenovanja dođe, ulog na Dačića donosi najmanje dobitka – kvota je 1,6, odnosno na svakih uloženih sto dinara, kladilac u slučaju pogotka dobija 160.

Lider socijalista ne krije zainteresovanost za položaj premijera.

- Ako Vučić misli da je to najbolje rešenje, onda ćemo ozbiljno razgovarati o tome – rekao je Dačić.

Bojan Klačar, iz CeSID-a kaže da će biti iznenađenje ako Dačić postane premijer, osim ako nije za Vučića "prelazno rešenje". Klačar je dodao da je u ovom slučaju Srbija išla na vanredne parlamentarne izbore naredne godine.

– Prelazak političke moći na socijaliste ne odgovara Vučiću u dužem vremenskom periodu – smatra je Klačar.

Foto: Tanjug

Donedavno favorit iz senke, a sada ime koje se nešto ređe pominje, ministar finansija Dušan Vujović je postavljen na drugo mesto uz kvotu 3, a slede ministarka državne uprave Ana Brnabić (4,5) i bivši ministar pravde Nikola Selaković (5).

Foto: Tanjug

Ministarka Brnabić ima dobru reputaciju u javnosti, pa je mnogi zbog toga vide na mestu srpske premijerke, ali se ovih dana njeno ime spominje zbog navodne "kampanje SPC protiv imenovanja LGBT osobe na tu funkciju". Međutim, arhijereji SPC su se juče oglasili saopštenjem, u kome su naveli da nemaju ništa protiv da na čelu Vlade bude gej osoba.

Selaković, čiji se povratak na političku scenu očekuje na nekoj od važnijih funkcija – bilo premijera, bilo kandidata za gradonačelnika Beograda, rekao nam je u nedavnom intervjuu da svakako veruje u Vučićevu odluku.

Foto: Beta

Daleko iza navedene četvorke nalaze se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (20), ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović (kvota 50) i odlazeći predsednik Tomislav Nikolić (100). Bliski saradnik premijera Vučića i ministar policije Nebojša Stefanović nije uvršten na objavljenoj kladioničarskoj "listi".

#Premijer

#Srbija

#kladionica

'