AKTUELNO

Predsednik Kine Si Đinping uveren je da će Srbija pod rukovodstvom izabranog predsednika Aleksandra Vučića ekonomski i politički još brže napredovati, a u razgovoru s Vučićem potvrdio je spremnost za dalje učvršćenje odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje.

-Prijatelji koji dolaze izdaleka čine da jedna država brže napreduje - rekao je predsednik Kine, čestitajući Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

-Pod Vašim rukovodstvom Srbija će ekonomski i politički još brže napredovati. Vi ste doprineli dobrim odnosima naše dve zemlje. Naša bilateralna saradnja je na najvišem nivou trenutno. Spreman sam da radimo zajedno na učvršćivanju odnosa i strateškog partnerstva naše dve zemlje - kazao je on.

Vučić je rekao da je počastvovan mogućnošću da prisustvuje Forumu "Jedan pojas, jedan put za međunarodnu saradnju" i što je saradnjom sa Kinom Srbija uspela da uradi mnogo.

Foto: Tanjug

Vučić je kineskog predsednika obavestio o rezultatima rada Železare Smederevo i zahvalio mu se na pomoći oko realizacije tog sporazuma sa Kompanijom Hestil.

-Našu putnu infrastrukturu smo razvili u poslednje dve godine više nego u poslednjih 60, i to bez vaše pomoći nikada ne bismo uspeli. Podržavamo politku jedne Kine i uvek možete da računate na Srbiju kao na svog velikog prijatelja - kazao je Vučić.

Vučić je zamolio predsednika Sija za pomoć oko uspostavljanja direktne avio linije i pomoći oko funkcionisanja RTB Bor. Obavestio je šefa kineske države i o napretku pripremnih radova na izgradnji pruge Beograd - Budimpešta.

Predsednik Si se zahvalio na konkretnim predlozima za nove vidove saradnje sa Srbijom, naročito iz oblasti poljoprivrede, avio- saobraćaja i energetike, istakavši da infrastrukturni projekti imaju prioritet u saradnji dveju zemalja.

Vučić: Puna podrška Si Đinpinga za avioliniju Beograd - Kina

Vučić je rekao da je zadovoljstvo što je od predsednika Kine Si Đinpinga dobio punu podršku za otvaranje avio linije iz Beograda ka Kini i rekao da je uveren da će veoma brzo biti konačnih rezultata s tim u vezi. -Danas je po prvi put precizno predsednik Si kao vrhovni autoritet u Kini izgovorio da će pružiti punu podršku avio liniji bilo da je iz Šangaja ka Beogardu ili Pekinga ka Beogradu. Na nama je da obavimo tehnički posao, da razgovaramo sa privatnim kineskim kompanijama, jer mi nemamo te kapacitete, gubili bismo veliki novac. Da bi ta linija bila rentabilna potrebno je da prođe dve godine - objasnio je Vučić. Vučić je novinarima nakon bilateralnih susreta sa premijerom Kine Li Kećiangom a potom i predsednikom Si Đinpingom rekao da je Vlada Srbije spremna da pomogne toj kompaniji, koja će imati punu podršku državnog i partijskog rukovodstva Kine. U skladu s tim mislim da ćemo imati veoma brzo konačne rezultate jer je važno da smo dobili takvu vrstu dozvole - rekao je Vučić.

-Ohrabriću i podržaću razgovore oko uspostavljanja direktne linije - najavio je on dodajući da će to pomoći većoj turističkoj razmeni.

Srpski poljoprivrednici ubuduće će moći da izvoze neograničene količine jagnjećeg mesa, kukuruza, suvih šljiva i rezanaca od repe u Kinu, pošto su delegacije dve zemlje danas potpisale Memorandum o utvrđivanju akcionog plana za trgovinu i investicije u poljoprivredi.

Kako je izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, posle odvojenih sastanaka sa predsednikom i premijerom Kine Si Djinpingom i Li Kećijangom, novinarima u Pekingu rekao da je sa rukovodstvom te zemlje dogovoren izvoz srpskih proizvoda u Kinu.

Vučić: Ne brine me dodatna vojska SAD na KiM

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da ga ne brine to što SAD šalje dodatnu vojsku na Kosovo i Metohiju, te da veruje da su Srbi na KiM sigurniji što je Kfor brojniji. -Nema razloga za zabrinutost, zato što mi sa Kforom imamo dobru saradnju. Mi se osećamo sigurnijim, osećamo da su Srbi na Kosovu sigurniji kad je više pripadnika Kfora - rekao je Vučić novinarima u Kini upitan da komentariše informacije da SAD šalje dodatnu vojsku na Kosovo. Dodao je da je o tome svojevremeno bilo razgovora i sa bivšim potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, te primetio da Kfor jedini može da zašstiti Srbe na KiM. -Mi ne možemo na drugačiji način... Kako da zaštitimo naš narod u Kosovskom Pomoravlju, kako da zaštitimo naš narod u Gračanici, u Metohiji, nego to može da čini Kfor - rekao je Vučić. -Ako je to smisao, onda smo zahvalni, ako to nije smisao, onda ne znam šta bih vam odogovorio. Ali, ja mislim da drugog smisla nema - rekao je Vučić.

"Mi od ovog trenutka možemo da izvozimo neograničene količine i jagnjećeg mesa, i kukuruza i suvih šljiva, i rezanaca od repe. Do leta ćemo da završimo govedinu, i do kraja godine svinjsko meso i mlečne proizvode", rekao je Vučić.

On je istakao da je to ogroman uspeh i da je time stvorena široka paleta mogućnosti za naše poljoprivrednike i ulaganje u srpsku poljoprivredu.

"Istovremeno kineski prerađivači će da počnu da dolaze u Srbiju, jer će oni da koriste tu priliku, jer iz naše zemlje mogu da vrate ogroman broj proizvoda u Kinu", rekao je Vučić.

Vučić čestitao novom francuskom premijeru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoimenovanom premijeru Francuske Eduaru Filipu, uz očekivanje da će saradnja dve države za vreme njegovog mandata biti unapređena, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. U telegramu se još navodi: -Primite moje čestitke povodom imenovanja za premijera Republike Francuske. U današnjem svetu punom izazova, verujem da ćete francusku Vladu voditi sa punom posvećenošću i odlučnošću. Republika Srbija, koja je na putu evropskih integracija, uvek će biti spremna da sarađuje sa onima koji se bore za nove ideje i ciljeve za dobrobit i prosperitet naših naroda i modernog društva.

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Si Điping

#Srbija

'