AKTUELNO

Hašima Tačija, kosovskog predsednika, očigledno je uhvatilo neko opasno ludilo, jer je istakao da postoji mogućnost ponovnog pisanja istorije, i to, kako navodi, "na osnovu objektivnosti i naučne tačnosti".

-Još se smatra da se može uciniti više da se razluči potpuna istina i doprinos i uloga Kosova u nezavisnosti Albanije, ulozi Kosova u periodu između dva svetska rata - rekao je Tači u Prištini, na obeležavanju 50. godišnjice osnivanja istorijskog Instituta "Ali Hadri".

-Kosovo je sada demokratska zemlja i sve prepreke i ideološke obaveze pisanja istorije po porudžbini su završene jednom zauvek", kazao je Tači, objavljeno je na njegovoj zvaničnoj internet stranici.

Tači je pozvao da se ne deformiše prošlost i istakao da "treba da se prevaziđe i stav nekih stranih istoričara koji su upravo politički agenti, različitih katedri, koje apriori pripremaju nove istraživače i savetuju ih da se ne zasnivaju 100 posto na albanskim istoriografskim izvorima".

-Oni otvaraju različite ideje, različite teze, koje su u potpunosti dezinformacija, od Skenderbega do današnjih dana istorije albanskog naroda - smatra Tači.

Obećavajući podršku kosovskih institucija, kako kaže, istini i istoriji albanskog naroda, Tači je rekao da albanski narod zaslužuje da se kaže istina bez politickog, ideološkog ili regionalnog uticaja.

-To je bogata istorija, slavna, istorija koja zaslužuje da se kaže istina i samo istina, bez ideologije, bez političkih uticaja, bez regionalnih uticaja, o istoriji uopšteno, ali i o ličnostima koje su težile oslobođenju Kosova, tome da Kosovo učini nezavisnim, stvaranju Albanije i albanskog naroda - zaključio je Tači.

#Albanci

#Hašim Tači

#Istorija

#Kosovo

'