AKTUELNO

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je danas zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. On je odlukom suda na koju Srbija više nema pravo žalbe, oslobodjen i u roku od 24 časa može da se vrati na Kosovo.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo predsedniku Francuske Fransoa Olandu u kojem je naveo da je odluka francuskog suda da ne izruči Srbiji bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja "utvrdila uverenje da nema pravde za srpske žrtve" i da je "politika i ovoga puta nadvladala pravdu".

Foto: Tanjug

Nikolić je naveo da je Srbija, u skladu sa važećim procedurama, dostavila dokumentaciju koja "neporecivo dokazuje krivicu Haradinaja" i da je "odlukom Apelacionog suda u Kolmaru pušten na slobodu zločinac koji će, ovim činom, ostati nekažnjen",

Prema njegovim rečima, vlada će, u skladu sa svojim ovlašćenjima, odlučiti na koji način će Srbija iskazati svoje nezadovoljstvo.

Vučić sa Lavrovom o Haradinaju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je popodne telefonom sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, koga je upoznao sa postupkom francuskih vlasti u slučaju Haradinaj. Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije izrazio je iskreno razumevanje za stavove i pozicije Vlade Srbije po tom pitanju, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Foto: Tanjug

Pročitajte još: VUČIĆ: Odluka o oslobađanju Haradinaja POLITIČKA, SKANDALOZNA I SRAMNA, PROTESTNA NOTA FRANCUSKOJ

- Vest da je odlukom francuskog pravosuđa oslobođen Ramuš Haradinaj, čije smo izručenje tražili na osnovu raspisane poternice obezbeđene dokazima, duboko je potresla našu javnost i, nažalost, još više utvrdila uverenje da nema pravde za srpske žrtve - rekao je Nikolić u pismu, saopštila je pres-služba njegovog kabineta.

Ministarstvo pravde osporava navode suda u Kolmaru: Srbija je ispoštovala sve procedure i zahteve

Ministarstvo pravde saopštilo je da nisu tačni navodi suda u Kolmaru, koji je danas odlučivao o zahtevu za izručenje Ramuša Haradinaja, da Srbija nije ispoštovala proceduru i naglasilo da je Srbija u potpunosti ispoštovala sve procedure i zahteve, što je i sud potvrdio u izreci presude - da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahteva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru.To znači da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija uz Zahtev za izručenje dostavila i Rešenje o sprovođenju istrage, Rešenje o određivanju pritvora, kao i Naredbu o izdavanju poternice. Navedeni dokumenti su bilo dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Ramuša Haradinaja, ukazalo je Ministarstvo pravde.U svakom slučaju, Srbija je, uz svo poštovanje kako domaćih tako i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica, da francuskih sud u Kolmaru donese pozitivnu odluku i dozvoli da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji, istaklo je Ministarstvi pravde.

Nikolić je dodao da "nikakva objašnjenja ne mogu otkloniti utisak da je politika i ovoga puta nadvladala pravdu i da je ubijanje Srba opravdano i dozvoljeno, za razliku od zločina nad drugim narodima".

Osećaj duboke povređenosti uvećan je činjenicom da se Francuska u srpskoj istoriji doživljavala kao svetao primer prijateljstva i časti, zbog kojeg, ni najveća stradanja u dva svetska rata nisu bila uzaludna. Srbija je 1990-ih godina suočena s terorizmom Ramuša Haradinaja na Kosovu i Metohiji, a Francuska je ugrožena danas, i zato smatram da je trebalo da znate da će ovakva odluka izazvati revolt mog naroda. Ja Vam, kao čoveku kome sam u više navrata dokazao svoje prijateljstvo, ukazujem na posledice takve očigledno političke odluke suda u Francuskoj, koja je nanela veliku nepravdu Srbiji, velikom prijatelju Francuske, za koju nas, u ovom trenutku i nažalost, vezuje samo slavna istorija naših dedova i očeva - naveo je Nikolić u pismu.

#Aleksandar Vučić

#Ramuš Haradinaj

#Sud

#Tomislav Nikolić

'