AKTUELNO

Ivica Dačić i norveški ministar inostranih poslova Borge Brende razgovarali su o prioritetnim pitanjima za Srbiju.

Na poziv norveškog ministra inostranih poslova Borgea Brendea, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio je Norvešku.

Dačić se u sredu, prvog dana posete, sastao sa norveškim kolegom Brendeom, sa kojim je zajednički konstatovao da je stabilnost Zapadnog Balkana od suštinske važnosti za razvoj svih zemalja regiona, ali i celokupnu stabilnost evropskog kontinenta.

Dačić i Brende su se složili u oceni da Republika Srbija vođenjem odgovorne politike i stabilnošću rada svojih institucija predstavlja najsnažniju polugu za očuvanje mira i prosperiteta u našem regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom posete Oslu, ministar Dačić je posetio i Parlament Norveške, gde se sastao sa predstavnicima Odbora za spoljnu politiku i odbranu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto: Tanjug

Među norveškim parlamentarcima Zapadni Balkan kotira se kao jedan od norveških spoljnopolitičkih prioriteta. U razgovoru sa Dačićem, Norvežani su bili zainteresovani da čuju viziju razvoja odnosa dve zemlje, kao i mogućnosti za podršku Norveške procesima pomirenja u regionu i ubrazanju procesa EU integracija.

Foto: Tanjug

Dačić je posetio Muzej nauke i tehnologije u Oslu, u kome je postavljena izložba posvećena jugoslovenskim internircima poginulim u Drugom svetskom ratu, gde je imao izlaganje na temu "Srbija u Evropi koja se ubrzano menja".

Više od 4.200 jugoslovenskih interniraca prisilno je odvedeno u Norvešku u nekoliko navrata počevši od 1942. godine iz logora u Jasenovcu, na Banjici, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu i Nišu.

Prvi potpredsednik Vlade posetiće i kompaniju Telenor, gde će se sastati sa čelnicima kompanije i zaposlenima koji su državljani Srbije.

Poseta će biti dobra prilika za razgovor o prioritetnim pitanjima za Srbiju, reformskom procesu u cilju uspešne realizacije pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji i dijalogu sa Prištinom. Kako se navodi u saopštenju, ova poseta je znak daljeg jačanja bilateralne saradnje i političkog dijaloga na visokom nivou Srbije sa Norveškom.

#Borge Brende

#Ivica Dačić

#Norveška

'