AKTUELNO

Pripadnici Vojske Srbije uskoro će biti opremljeni najsavremenijim automatskim puškama belgijske proizvodnje, potvrđeno je "Politici" u Ministarstvu odbrane.

Reč je o puškama SKAR-L, razvijenim za potrebe specijlanih jedinica, proizvodu čuvene fabrike "FN Herštal". Iz Ministarstve odbranbe nisu precizno odgovorili koje će jedinice biti opremljene ovim puškama već su naveli da je Vojska Srbije "u planu razvoja i opremanja planirala opremanje određenih jedinica i snaga namenjenih za izvršenje posebnih zadataka".

Upućeni u ovu problematiku smatraju da je reč o "Projektu 1.500" , kako je u medijima nazvan od strane najviših rukovodilaca javno najavljeni plan opremanja 1.500 vojnika najsavremenijom opremom i naoružanjem. Za razliku od većine pušaka koje koriste armije širom sveta, SKAR-L je puška 21. veka. Njen razvoj je iniciran 2004. godine kada je komanda specijalnih snaga američke vojske objavila poziv za nabavku nove puške.

Belgijski konstruktori stovorili su SKAR-L koja se izvanredno pokazala na testovima pa je fabrika "FH Herštal" dobila prestižni posao opremanja američkih specijalaca. Ova puška koristi standardni NATO puščani metak 5,56 mm , ima preklopni i po dužini prilagodljivi kundak.

Na nju je moguće ugraditi različite dnevne, noćne i laserske nišane, baterijsku lampu i potcevni bacač granata što znatno povećava njenu vatrenu moć. Sama puška, bez okvira sa municijom, teška je svega tri i po kilograma.

#Puška

#Srbija

#Vojska

'