AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je popodne sa premijerom Srbije Aleksandrom Vucićem u Kozarskoj Dubici razgovarao o blokadama koje se dešavaju na nivou BiH.

Dodik je, kako su preneli mediji u RS, rekao da je Vučića posebno interesovalo na koji način je moguće realizovati ideju o carinskoj uniji za zemlje Balkana koje nisu u EU i napomenuo da RS podržava takvu ideju koja znacajno osigurava tržište.

Predsednik RS je konstatovao da Sarajevo nema konzistentnu politiku. - Opšta pat-pozicija vlasti na nivou BiH govori da od BiH ne možemo ništa očekivati. Postoji učmalo uverenje da je nepromenjiva situacija što se tiče BiH i njenog okvira, bez obzira da li nam je loše i koliko godina nam može biti loše. Ne može da se dira okvir, ali mislim da će vreme naterati da se razgovara i o tome - rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Prema njegovim rečima, sa Vučićem je razgovarao i o istoriji, važnosti da se nastavi sa zajednickim obeležavanjem značajnih stradanja srpskog naroda, odnosno potrebi da se snimi dokumentarni film o Jasenovcu, kao i igrani film svetskog nivoa.

On je ponovio da je obeležavanje stradanja u sistemu logora Jasenovac jedno od najvažnijih koje Srpska organizuje zajedno sa Srbijom.

Dodik je napomenuo da je to bila ideologija ustaške NDH i izrazio žaljenje što se i danas u Hrvatskoj pojavljuju ustaški simboli.

-To nas vređa i ne ostavlja nas ravnodušnim - poručio je Dodik. Predsednik RS je zahvalio Vučiću i patrijarhu srpskom Irineju na današnjem prisustvu obeležavanju godišnjice stradanja u Donjoj Gradini.

#Aleksandar Vučić

#Milorad Dodik

'