AKTUELNO

Linta u izjavi dostavljenoj našem portalu ocenjuje i da Vlada Hrvatske organizuje državnu komemoraciju žrtvama u Jasenovcu pre svega zbog međunarodne javnosti s ciljem da se pošalje formalna poruka Evropi i svetu da i Hrvatska tobože baštini vrednosti antifašizma a ne zbog iskrenog žaljenja srpskih, jevrejskih i romskih žrtava i stvarne osude zločinačke NDH.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da i ovogodišnje održavanje tri komemoracije žrtvama logora smrti Jasenovac predstavlja još jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom fašističkom prošlošću iz vremena Drugog svetskog rata.

Foto: Printscreen Youtube

Brojne činjenice, kako smatra, potvrđuju tezu da je temelj današnje Hrvatske zločinačka NDH, a ne ZAVNOH-ska Hrvatska nastala u Topuskom 1944. godine kao rezultat partizanske borbe i ogromnih žrtava srpskog naroda.

Linta u prilog tome ukazuje da Vlada Hrvatske više od pet meseci ne smatra za potrebno da donose odluku o uklanjanju spomen obeležja u Jasenovcu ubijenim pripadnicima HOS-a na kome se nalazi ustaški pozdrav „Za dom spremni" koje je postavljeno još novembra prošle godine.

Takođe, kako primećuje Linta, Vlada Hrvatske ćuti na postavljeno spomen obeležje za 114 ubijenih ustaša u Sisku, na spomen ploču sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" ubijenim vojnicima NDH u opštini Sokolovac i na spomen ploču ubijenim hosovcima sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Kutini.

On napominje i da zbog blagonaklonog stava vlasti prema ustaštvu veteranska udruženja najavljuju postavljanje novih ploča sa ustaškim pozdravom.

To pokazuje i stalna muzejska postavka u Spomen-području Jasenovac koja prikazuje lažnu sliku nekadašnjeg logora smrti Jasenovac, a ne stvarnu priču o nepojmljivom masovnom zločinu. Muzejska postavka skriva istinu da su ustaše počinile zločin genocida u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, istakao je Linta.

On navodi i da to pokazuju i udžbenici u Hrvatskoj u kojima se, kako kaže, veliča uloga ustaša koji su prikazani kao borci za hrvatsku slobodu protiv srpskog centralizma i poriču zločini nad Srbima.

To pokazuje i pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Blajburgu i odlazak najviših državnih funkcionera u Blajburg gde se svake godine odaje počast ubijenim ustaškim zločincima, navodi Linta dodajućio da to pokazuje i odluka Hrvatskog sabora iz 1993. godine o isplati penzija ustaškim zločincima.

#Hrvatska

#Jasenovac

#Miodrag Linta

'