AKTUELNO

U oblasti stambene gradnje, problem su crno tržište radne snage, ali i materijala.

Suvlasnik agencije “Legat” Nedeljko Milanović navodi da kvalitet gradnje zavisi od investitora i lokacije gde se gradi. - Ne možete graditi isto na Dedinju, u Borči, Mirijevu… Ko će u Borči da kupi stan od 200 kvadrata? Ko je spreman da izdvoji veću sumu novca, on traži i lokaciju - navodi Milanović.

Foto: Printscreen Youtube

Potpredsednik Građevinsko - inženjerske komore Goran Rodić ističe da se stanovi u Srbiji, kao i u drugim zemljama, grade po tehničkim normativima kojima je strogo propisano koji materijali se koriste i kakve standarde treba zadovoljiti. Unutrašnje opremanje, estetika je druga priča. Lokacija gradnje ne bi smela da utiče na kvalitet, ocenio je Rodić, ukazavši da je unutrašnje opremanje potpuno druga priča i da, na primer, pločice minimalno utiču na cenu. - Problem je crno tržište, ne samo u radnoj snazi, nego i u materijalnima, pa se pojavljuju meterijali sumnjivog kvaliteta. Važno je da se ne ugrade materijali koji bi mogli da ugroze stabilnost zgrade, te da treba voditi računa o protivpožarnoj i zaštiti od zemljotresa - objasnio je Rodić.

Foto: Printscreen Youtube

Direktorka za Regulatornu reformu u Naledu Jelena Bojović ističe da sektor građevinarstva značajno doprinosi rastu BDP.

- Kada je reč o stepenu sigurnosti izgradnje, međuanrodne procene pokazuju da kvalitet izgradnje nije na tako lošem nivou. Od 16 poena koje daje Svetska banka, Srbija ima 13, što znači da smo u samom vrhu - istakla je Bojović.

#Jutarnji program

#Srbija

#Stanovanje

'