AKTUELNO

Republički parlament usvojio je više međunarodnih sporazuma i protokola iz oblasti obrazovanja, policijske saradnje i kulture.

Poslanici su usvojili Sporazum o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene (CEEPUS III) čiji je cilj veća razmena studenata kako na osnovnim studijama tako i na master i doktorskim studijama. Usvojen je i Sporazuma Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u jugoistočnoj Evropi o tome da sedište Sekretarijata te inicijative bude u Beogradu.

Članice Inicijative su Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Moldavija. Skupština je potvrdila Protokol o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima koji uspostavlja pravila na globalnom nivou, kroz kontrolu lanca snabdevanja duvanskim proizvodima i jačanje medjunarodne saradnje. Potvrđeni su i sporazumi vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala, vlada Srbije i Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti i vlada Srbije i Bugarske o policijskoj saradnji.

Ti sporazumi odnose se uglavnom na efikasniju saradnju radi suzbijanja terorizma i njegovog finansiranja, ilegalne proizvodnje i prometa oružja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije, organizovanja ilegalnih migracija i sprečavanja organizovanog i teškog kriminala. Poslanici su usvojili sporazum vlada Srbije i Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta, a potvrdjen je i Sporazum vlada Srbije i Mađarske o plovidbi rekom Tisom, kojim se omogućava plovidba tom rekom za sve brodove. Usvojeni su i sporazumi vlade Srbije i Katara o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti kao i Doha amandman na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o promeni klime kao i Konvencija o Evropskom šumarskom institutu.

#Skupština Srbije

#Sporazum

'