AKTUELNO

Aleksandar Vučić pod žestokim pritiskom sa svih strana... Odluku o tome kome će poveriti mandat za sastav nove vlade doneće u drugoj polovini maja

Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić pod žestokim je pritiskom centara moći sa Zapada, ali i sa Istoka, koji bi hteli da proguraju svog čoveka na mesto novog premijera.

Kako Informer saznaje od odlično obaveštenih izvora bliskih Vučiću, Amerikanci bi u premijerskoj fotelji najradije videli aktuelnu potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović, dok im je drugi favorit - ministar finansija Dušan Vujović.

Neće kadrirati po Srbiji

S druge strane, ruski lobisti pokušavaju da na čelo Vlade proguraju ili lidera SPS Ivicu Dačića ili bivšeg ministra pravde Nikolu Selakovića.

Selaković: Čast služiti otadžbini

Nikola Selaković za Informer kaže da je uveren da će Vučić napraviti pravi izbor i da će ga na premijerskom mestu zameniti osoba dostojna te funkcije. - Najvažnije je da Srbija nastavi putem ekonomskih reformi i razvoja koji je započet sa Vučićem. Zato je važno da Vlada bude dobar i uspešan tim, a ko će je predvoditi videćemo, ima dosta sposobnih i kvalitetnih ljudi. Za mene je čast služiti otadžbini i obavljati državnu funkciju, nevažno na kom nivou. Rusiju volim i poštujem, ali će mi Srbija i njen boljitak uvek biti na prvom mestu - ističe Selaković.

- CIA i Zapad misle da mogu da kontrolišu Srbiju kao što su nekada radili. Amerikanci bi najradije u premijerskoj fotelji videli Zoranu, koja već godinama važi za američkog čoveka i koja bi bez ikakve sumnje na mestu premijera ispunjavala njihove naloge. Pa setite se samo da dotična gospođa na svoju slavu koju je slavila u 'Hajatu' nije zvala kolege ministre, ali joj je počasni gost bio ambasador SAD... Ministar finansija Dušan Vujović je takođe favorit Vašingtona. On je radio u MMF-u i Svetskoj banci, proveo je decenije u SAD i ima bliske kontakte sa važnim američkim adresama - navodi izvor Informera.

Istovremeno, kažu obavešteni, Rusi bi na mestu novog premijera videli ili Ivicu Dačića ili Nikolu Selakovića.

- Do Vučića su već došle ozbiljne poruke da bi Moskva bila najsrećnija ako bi na čelu Vlade bio neki 'ruski čovek', a oni kao takve vide Dačića i Selakovića. Poruka Rusa je da bi sa nekim od njih dvojice Srbija i Rusija lakše i brže do kraja sprovele važne međudržavne projekte, pre svega vojnotehnički sporazum... - kaže jedan od naših sagovornika.

Na drugoj strani, u kabinetu Aleksandra Vučića kažu da nema nikakve šanse da i ovi i bilo koji drugi pritisci urode plodom.

- Poznato je svima da Vučić nikako ne trpi pritiske. Svima je stavljeno do znanja da Vladu neće krojiti niko sa strane. Vlada Srbije neće služiti stranim silama i lobijima kao što je bio slučaj u ne tako davnoj prošlosti. U svakom slučaju, Vučić ne želi da brza s odlukom o svom nasledniku i vrlo pažljivo vaga ko bi bio najbolji premijer. Za sada je sveo izbor na nekoliko kandidata, a konačnu odluku doneće za oko mesec dana, u drugoj polovini maja... - zaključuje naš sagovornik.

I dok premijer Vučić juče nije hteo da komentariše saznanja Informera, Zorana Mihajlović kaže da "ne želi da učestvuje u medijskim postavljenjima premijera Srbije" (!?).

- Novog premijera odrediće novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i nesumnjivim legitimitetom koje ima. On je toliko puta tokom kampanje ponovio da vlast u Srbiji neće da bira bilo koji strani ambasador već građani Srbije. Tako da dok je Vučić predsednik, nema bojazni da će bilo koja strana ambasada moći da utiče na bilo koji izbor zvaničnika Srbije... - tvrdi Mihajlovićeva, dok Vujović i Dačić juče nisu želeli da komentarišu naša saznanja.

Neko sasvim drugi

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da su zapadni centri moći oduvek pokušavaju da vrše pritisak na Beograd i Vučića.

- Zapad tradicionalno želi da izvrši pritisak na njega da formira Vladu koja bi im bila po volji. Na drugoj strani, Rusija je mnogo manje agresivna i ne verujem da se mešaju direktno u izbor, ali je sigurno da imaju svoje favorite. Ipak, Vučić uspeva vešto da manevriše od 2012. i povećava prostor za samostalno donošenje odluka - napominje on.

Direktor "Faktor plusa" Vladimir Pejić uveren je da Vučić neće podleći nikakvim pritiscima.

- Poznajući Vučića, pored ovakvih predloga, mislim da će premijer biti neko sasvim drugi. Vučić nije podložan pritiscima i neće želeti da za mesto premijera bude odabran neko koga nameće bilo koja strana, ne ulazeći u to da li su Rusi ili Amerikanci. Između ovih kandidata nikome ne bih dao prednost, jer što se više pominju kao kandidati nekih sila, to su im šanse sve manje - podvlači Pejić.

Suzio izbor na dva-tri imena

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da je suzio krug mogućih kandidata za svog naslednika. - Razmišljam o dva ili tri imena. Obavestiću javnost o tome u narednih mesec dana - objasnio je Vučić, a upitan da li su ta tri imena Ivica Dačić, Ana Brnabić i Dušan Vujović, primetio je da "neka jesu, a neka nisu".

#CIA

#Dušan Vujović

#Ivica Dačić

#Nikola Selaković

#Rusija

#Zorana Mihajlović

'