AKTUELNO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa direktorima osam privrednih društava Odbrambene industrije Srbije, javnog preduzeća Jugoimport SDPR, dva privredna društva, koja bi u toku ove godine trebalo da postanu deo odbrambene industrije Srbije. Razgovarao je i sa direktorima tri remontna zavoda.

Predsednik Vlade Srbije je nakon sastanka na konferenciji za novinare predstavio planove u oblasti namenske industrije, ali je govorio i o situciji u regionu.Vučić se osvrnuo na nedavne izjave Edija Rame i Hašima Tačima o Kosovu.- Reakcija Vlade Srbije na to je takva da ih molimo da sa takvim izjava ne izlaze u javnost jer to ne doprinosi dobirim odnosima.To ne doprinosi dobrim odnosima u regionu i uspostavljaju sadarnje iako je svima jasno da se to neće dogoditi bez obzira ne nečije želje - istakao je Vučić.

On je na konferenciji za medije u Vladi Srbije rekao da Srbija na takve izjave neće da odgovara, neće da preti i nastavlja sa ekonomskim razvojem države.

- Upravo je tema rasta našeg bruto-društvenog proizvoda bila dominantna na sednici Vlade, kojoj su prisustvovali predstavnici Svetske banke. Kako da se privredni rast uveća i jedna od stvari, od mera kojom nismo bili zadovoljni, su naša kapitalna ulaganja. Ne uslovi koje obezbedjujemo, jer je to sada mnogo bolje nego pre, već trošenje novca da bude veće od strane države. I da bude pametnije potrošeno na takav način da se vrati kroz veća primanja radnika i veće profite fabrika - rekao je Vučić.

- Doneli smo odluku da damo novac za unapređenje rada odbrambene industrije. Za "Zastavu" smo izdvojili više od devet miliona evra. "Prva petoletka" 3,5 miliona evra. Dogovorili smo se i da radnici u "Petoletki" dobiju nešto veće plate. "Teleoptik" dobija 6.862.000 evra - rekao je Vučić.Kako je dodao, za "Slobodu Čačak" biće izdvojeno dva miliona evra, dok  "Sloboda" radi pristojno, a za "Milan Blagojević Lučani" biće izdvojeno više od četiri miliona evra. -"Prvi Partizan" želi da svoje kapacitete izmeste iz podzemnog prostora. Oni rade na proizvodnji od teških metala za glave naših granata ki municije.Pribojskom "FAP-u" ćemo da prebacimo dva miliona evra.- istakao je Vučić.On je najavio i pomoć radnicima Trajala, te dodao da će za "Prvi Partizan" biti izdvojeno četiri miliona evra.- Pribojskom "FAP-u" ćemo da prebacimo dva miliona evra. Doneli smo odluklu i da Vazduhoplovnom zavodu "Momi Stanojloviću" damo četiri miliona evra. Tehničko-remontnom zavodu Čačak 3 miliona evra - rekao je Vučić.

Sve kad izračunate to je oko 43 miliona evra. Taj novac je direktna injekcija u namensku industriju", naglasio je premijer.

Moguće povećanje plata u javnom sektoru i penzija

Premijer Aleksandar Vučić saopštio je danas da neće ni u aprilu biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije. Budžet Vlade ima suficit od 20,4 milijarde dinara, predstoji isplata drugog dela penzija, ali da će april završiti u suficitu, rekao je on i podsetio je da je usvojenim budžetom i planom MMF predviđeno da imamo 53 ili 54 milijarde deficita. -Već sada mogu reći da nećemo imati deficit zaključno sa 30. aprilom. Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštetimo 470 miliona evra u prva četiri meseca - objasnio je premijer. On je istakao da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije. - Ako se ovako nastavi doći ćemo do povećanja plata za vojnike i policajcije, ali i po prvi put za javni sektor i javnu upravu- kazao je Vučić i dodao da je u planu i povećanje penzija.

Svi ekonomski rezultati nemaju efekta, ako nema mira i stabilnosti u regionu, poručio je Vučić.- Ja pozivam EU da obrati pažnju na to šta ko govori i radi u regionu. Da sam ja izjavio da želim ujedinjenje srpskog naroda mislim da bi me okačili u Briselu umesto onih zastava, naravno govorim metaforično. Neki mogu da govore šta hoće - naveo je premijer i dodao da je reakcija Evropske unije gotovo izostala.Na pitanje da li Beograd nakon najava o ujedinjenju sada razmišlja o prekidu pregovora, Vučić je podvukao da je bolje razgovarati, nego se i dva minuta sukobljavati, istakavši da je Beograda za nastavak pregovora.

Osvrnuvši se na navode Borisa Tadića da nije trebalo da prizna pobedu Tomislava Nikolića, Vučić je naveo da misli da je Tadić uradio dobru i odgovornu stvar za Srbiju. -Nisam u stanju da se bavim tim dnevnopolitičkim temema. Bojim se da sve to više govori o njemu nego o nama - istakao je Vučić i ponovio da njemu nije bio probelm da čestita onome koje pobedio na izborima.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Namenska industrija

'