AKTUELNO

Konsultacije o izboru novog predsednika Odbora za evropske intergracije su u toku, a poslednjih godina praksa je da tim skupštinskim telom predsedava predstavnik opozicije, rečeno je danas Tanjugu u tom odboru.

Odbor, naime, treba da izabere novog predsednika, umesto dosadašnje predsednice Marinike Tepić, koja je krajem januara istupila iz LSV i iz poslaničkog kluba te stranke u parlamentu.

Umesto nje, novi član odbora iz LSV trebalo bi da bude lider te stranke Nenad Čanak.

To je predviđeno i predlogom LSV o izmeni odluke o izboru člana Odbora za evropske integracije, koji je na dnevnom redu tekuće sednice parlamenta.

Tepić je istupila iz LSV zbog neslaganja sa tadašnjim predlogom da Čanak bude kandidat za predsednika Srbije, a pristupila je izbornom štabu Saše Jankovića.

Posle zamene člana iz LSV u odboru, to skupštinsko telo biraće novog predsednika.

Biće još jedna promena u Odboru za evropske integracije iz redova D JB, budući da je poslanik Jovan Jovanović, zamenik člana u tom odboru, istupio iz poslaničke grupe D JB i podržao Sašu Jankovića kao predsedničkog kandidata.

Umesto njega, trebalo bi da bude izabran novi zamenik člana odbora iz DJB.

Inače, Odbor za evropske integracije danas je održao sednicu, bez prisustva Marinike Tepić.

Na sednici, kojom je predsedavala zamenica predsednika odbora Elvira Kovač, odlučeno je da Kovač, Dušica Stojković i Gordana Čomić čine delegaciju tog odbora na Konferenciji odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU (KOSAK), koja će biti održana od 28. do 30. maja na Malti.

Takođe, odlučeno je da Vesna Marković i Gordana Čomić učestvuju na konferenciji posvećenoj javnim nabavkama i ulozi parlamenta, koja će 2. i 3. maja biti održana u Briselu.

Na toj konferenciji učestvovaće i dva predstavnika Odbora za finansije, Veroljub Arsić i Zoran Krasić.

Kovač je obavestila članove odbora da će u ponedeljak biti održana nova sednica posvećena pregovaračkoj poziciji za poglavlje 30 u pregovorima o pristupanju Srbije EU.

Poglavlje 30 odnosi se na ekonomske odnose sa inostranstvom.

Članovi odbora složili su se sa predlogom Gordane Čomić da predstavnici ministarstava za evropske integracije i spoljne poslove, na neformalnom sastanku, članove tog skupštinskog tela informišu o Evropi posle Bregzita i referenduma u Turskoj.

#EU

#Skupština Srbije

#Srbija

'