AKTUELNO

NVO su finansirane uglavnom sa zapada, a mnoge države sveta sada ograničavaju njihovo delovanje. U Srbiji je, kako je istakao Stamenkovski, najveći finansijer ovakvih organizacija Džordž Soroš.

Srpski sabor Zavetnici zatražio je, povodom najava moguće radikalizacije protesta, hitno usvajanje Zakona o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva, te zabranu onih čije delovanje je antiustavno. Od nadležnih državnih organa traži i da energično i adekvatno reaguju, kako se ne bi dozvolilo stvaranje anarhije i bezakonja na ulicama Beograda.

Stefan Stamenkovski iz sabora Zavetnici objasnio je da je većina nevladinih organizacija finansirana iz zapadnih centara moći tj. iz otuđene globalne administracije koja upravlja uglavnom svim najvećim svetskim procesima.

- Nataša Kandić, Borka Pavićević i Sonja Biserko su bile jedne od ličnosti koje su personifikovale nevladine organizacije u Srbiji. Ove organizacije deluju više od 20 godina, a za cilj imaju rušenje ustavnog poretka, nepoštovanje zakona i institucija, kao i okretanje građana Srbije od nekih procesa i iskorišćavanje - objasnio je Stamenkovski.

Građani ne znaju mnogo o nevladinim organizacijama, te Zavetnici duže od tri godine upozoravaju na njih.

- Centar za kulturnu dekontaminaciju i Borka Pavićecić vrše obuke takozvanih svedoka saradnika u procesima protiv srpskih generala, političara i svih koji su 90-ih branili državu. Ove informacije i delovanje organizacija vrlo su transparentni, što je paradoksalno. Dakle, stvaraju lažne svedoke saradnike sa ciljem da se Srbija kroz optužnice diskredituje u svetskoj javnosti - ispričao je Stamenkovski gostujući u Jutarnjem program televizije Pink.

Članovi ostalih nevladinih organizacija odlaze na KiM, viđaju se sa funkcionerima nepriznate države, čime im daju legitimitet i šalju poruku da neko ko dolazi iz užeg dela Srbije priznaje Kosovo.

- Činjenica je da je Nataša Kandić bila na proglašenju nezavisnosti Kosova u februaru 2008. godine – podsetio je Stamenkovski.

#Finansije

#NVO

#Srpski sabor Zavetnici

#Stefan Stamenkovski

'