AKTUELNO

Srpski sabor Zavetnici saopštio je danas, povodom najava moguće radikalizacije protesta, da zahteva hitno usvajanje Zakona o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva.

Srpski sabor Zavetnici saopštio je danas, povodom najava moguće radikalizacije protesta, da zahteva hitno usvajanje Zakona o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva, te zabranu onih čije delovanje je antiustavno.

Od nadležnih državnih organa traži i da energično i adekvatno reaguju, kako se ne bi dozvolilo stvaranje anarhije i bezakonja na ulicama Beograda.

- Smatramo da je država dužna odgovorno da reaguje i pokaže odlučnost u zaštiti ustavnog poretka i sigurnosti građana - ističu Zavetnici i traže "prevenciju obojenih revolucija i uličnih nereda".

- Većinski deo Srbije, bez obzira na to kojim političkim opcijama pripada, nije dužan da trpi teror manjine koja ometa normalno funkcionisanje svakodnevnog života i pokušava da parališe državu - navodi ta organizacija.

Država ne sme da toleriše najavljene blokade saobraćajnica, mostova i pojedinih institucija, navodi se u saopštenju.

- Nedopustivo je da se i dalje ignoriše činjenica da NVO i političke strukture koje se finansiraju i dobijaju instrukcije iz zapadnih centara moći pokušavaju da uruše Srbiju - navodi se u saopštenju i dodaje da se stoga zahteva hitno usvajanje Zakona o NVO, "koje se finansiraju iz inostranstva, a podrivaju ustavni poredak Republike Srbije i mešaju u unutrašnja politička pitanja".

Zavetnici smatraju da delovanje takvih NVO treba proglasiti antiustavnim i kao takvo zabraniti.

Slična zakonska rešenja, podsećaju, postoje i u Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Američkim Državama, a Mađarska je pre nekoliko dana usvojila Zakon koji je direktno uperen protiv delovanja Soroševog univerziteta, stacioniranog u Budimpešti.

#Protest

#Srpski sabor Zavetnici

#Zakon

'