AKTUELNO

Najnovije procene kladionica pokazuju da će lider SNS Aleksandar Vučić postati predsednik već u prvom krugu izbora ... Saša Janković, Vuk Jeremić i ostali kandidati znatno lošiji nego što su se nadali

Lider SNS Aleksandar Vučić ubedljivo će pobediti već u prvom krugu predsedničkih izbora sa osvojenih oko 52,5 odsto glasova!

To pokazuju najnovije procene kladionica "Mocart", "Maksbet" i "Planet-vin 365", koje Vučiću predviđaju 52,5, 52 odnosno 52,9 odsto glasova (u proseku 52,5%, prim. ur.).

Ti procenti predstavljaju granične vrednosti, a igrači mogu da se klade hoće li aktuelni premijer osvojiti veći ili manji procenat glasova od ponuđene granice. Već godinama ove procene pokazuju se kao najtačnija prognoza izbornih rezultata.

Najveći kladioničari do njih dolaze posle ozbiljnih analiza i istraživanja, jer ih svaka greška može koštati milione evra.

Šešelj jači od Belog

Prema prognozama kladioničara, drugo mesto na nedeljnim predsedničkim izborima osvojiće dosovski kandidat Saša Janković sa 14,1 odsto glasova, a iza njega je NATO kandidat Vuk Jeremić sa svega 9,8 procenata.

Lider radikala Vojislav Šešelj trebalo bi da dobije 7,68, a Luka Maksimović poznatiji kao Beli Preletačević 7,25 odsto glasova. Daleko iza njih, sa osvojenih manje od tri procenta, plasiraće se lider Dveri Boško Obradović, prvi čovek DJB Saša Radulović, kandidat DSS Aleksandar Popović i čelnik LSV Nenad Čanak.

Ko će koliko osvojiti u prvom krugu prema proceni kladionica

Aleksandar Vučić - 52,5% Saša Janković - 14,1% Vuk Jeremić - 9,8% Vojislav Šešelj - 7,68% Beli Preletačević - 7,25% Boško Obradović - 2,8% Saša Radulović - 2,4% Aleksandar Popović - 1,33% Nenad Čanak - 0,72% Ostali - 1,42% * prikazani rezultati su srednje vrednosti procenata koje nude "Mocart", "Maksbet" i "Planet-vin 365"

Kladionice na svojim listama uopšte ne nude mogućnost opklade na kandidate Milana Stamatovića i Miroslava Parovića, jer, kako stvari stoje, imaju podršku manju od 0,5 odsto.

Komentarišući prognoze tri najveće srpske kladionice, analitičar Miroslav Šutić kaže da se kladionice koriste istraživanjima javnog mnjenja i da tu nema neke velike misterije.

- I dalje većina istraživanja potvrđuje da Vučić pobeđuje u prvom krugu. Ako i dođe do nekog čuda i drugog kruga, moguće je da Janković bude u duelu sa Vučićem, jer ima za nijansu više podrške nego ostali... - podvlači Šutić.

Politički analitičar Branko Radun podseća da su kladionice prošle godine prilično realno procenile ishod vanrednih parlamentarnih izbora.

- Istraživači javnog mnjenja i sve agencije daju Jankoviću malu prednost u odnosu na druge opozicione kandidate i najčešće je on viđen kao broj dva. Šešelju uvek daju manje šanse nego što on dobije na kraju. Mislim da upravo Šešelj može da bude veliko iznenađenje i da bude drugi - zaključuje Radun, uz opasku da sve agencije, pa čak i one naklonjene opoziciji, predviđaju Vučiću preko 50 odsto osvojenih glasova.

Najvažniji sud građana

S druge strane, funkcioner SNS Zoran Babić smatra da kladionice nisu merilo podrške kandidatima i da je najvažnije mišljenje građana.

- Najbitniji je sud građana, a ne kladionica. Verujem u ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića u prvom krugu i uopšte ne razmišljam o mogućnosti drugog kruga. Doduše, biće jako teško jer se protiv jednog kandidata, Vučića, udružilo njih deset koji nemaju nikakvu politiku i žele da vrate Srbiju u vreme pljačkaških privatizacija - naglašava Babić.

#Izbori

#Srbija

#kladionica

'