AKTUELNO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je gostujući na TV Pink da je sa Vladimirom Putinom danas u Moskvi razgovarao o ekonomskim pitanjima, vojno-tehničkoj saradnji i situaciji u regionu. Gosti u studiju pored premijera bili su i novinar Jakša Šćekić i vojni analitičar Miroslav Lazanski.

22.45 – Premijer Vučić je na pitanje o promeni stavova stranaka opozicije po pitanju neutralnosti, rekao da je legitimo pravo svake stranke da bude za ulazak u NATO ili da bude za neutralnost.

- Mi se držimo vojne neutralnosti. U NATO-u sam rekao da želimo partnerstvo, ali ostajemo vojno neutralni. Naša politika je da srpska vojska bude snažna i odvraćajući faktor za svakoga – istakao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Na pitanje može li vojna neutralnost biti faktor stabilnosti u regionu, on je rekao da se tako mogu lagodnije i osećati. On je za kraj intervjua poručio da građani izađu na izbore i glasaju po svojoj savesti.

Vučić: Ako budem izabran za predsednika radiću odgovorno

22.35- Na pitanje da li očekuje da bude samo jedan ili dva kruga, Aleksandar Vučić je rekao da to ne može da zna.

- Mogu da garantujem da ću ako budem izabran za predsednika raditi odgovorno, rekao je Vučić, koji očekuje boljitak ali i nove izazove poput reforme javnih preduzeća.

22.24 - Odgovarajući na konstataciju novinara Jakše Šćekića o komentarima koje je u javnosti izazvao govor Gerharda Šredera na mitingu SNS, Vučić je primetio: - To govore oni koji su doveli Havijera Solanu, čoveka koji je naredio bombardovanje na crveni tepih - odgovorio je Vučić.

22.30 – Premijer je ocenio da u RS ne postoji niko od ozbiljnih političara ko bi podržao nekog drugog kandidata.

-Mi imamo pravičan, častan i korektan odnos –istakao je Vučić i dodao da će tamo gde su svila i kadifa biti red u nedolgled, a kada smo donosili zakon o radu, odluke o fiskalnoj konsolidaciji bilo je samo par kolega u tom redu. Da su opozicioni kandidati vodili drugačiju kampanju imali bi više uspeha - smatra Vučić i dodaje da će onoga ko ga bude nasledio u SNS, savetovati da se iz opozicije bori ne samo kritikama.

- Ako neko misli da treba da napadne Merkelovi ili Putina…Nije Vučić razgovarao sa njima, nego Srbija – naveo je Vučić.

Šćekić: Vučićeva kampanja - osveženje

22.25 – Novinar Jakša Šćekić je govoreći o predizbornoj kampanji rekao da mu se čini da se kampanja više vodi za mesto premijera, a ne za mesto predsedenika.

Foto: TvPink Printscreen

-Vaša kampanja je osveženje zbog reklamnih spotova. Ranije su to samo bile zastave i snimci sa mitinga – naveo je on.

22.20 – Premijer Srbije je ukazao da je na nasilje pozivao doskorašnji predsednik opštne Vračar – doskorašnji predsednik najelitnije beogradske opštine je pozivao na nasilje i na pucanje.

Lazanski: Vojna industrija je zamajac srpske privrede

22. 15 - Novinar Miroslav Lazanski ističe da Srbija ima najsnažniju vojnu industriju među zemljama bivše Jugoslavije.

- Vojna industrija je zamajac privrede. Godišnje imamo izvoz od 450 do 500 miliona dolara, asortiman je zaokružen – imamo municiju, haubice, artiljerijske sisteme. Pakistan hoće da kupi 700 komada naših samohodnih haubica, koje su među četiri najbolje na svetu – dodao je Lazanski.

Foto: TvPink Printscreen

22.10 – Bez dualnog obrazovanja nema napretka privrede, zaključio je Vučić i dodao da se po dulanom obazovanju u Evropi izdvajaju Autrijanci, Nemci, Švajcarci i Danci.

- Potrebno je da uvežemo privredu, javlja se sve više i domaćih poslodavaca – odgovorio je Vučić na pitanje zašto je Srbiji potrebno dualno obrazovanje i da li mladi to razumeju.

- Zamislite da je neko od nas to uradio! U Srbiji postoje oni koji traže da plaćate reket da vas ne bi napadali. Ako to nećete imaju medijske kuće koje će napsiati o vama šta im padne na pamet, od toga da se opštili sa svojom decom…Moji prijatelji i kolege, čak i  iz stranke su rešili problem plaćajući reket, a o ovim drugima da i ne govorim… Neću da im plaćam reket da su još toliki, ti banditi! Čisti kriminalci! Neka pišu šta hoće, ja znam šta je istina – istakao je Vučić ukazavši da opozicija nema program.

22.05 – Odgovarajući na pitanja gledalaca, Vučić se ponovo osvrnuo na posetu Nemačkoj i Rusiji, te rekao da nema idealnih odnosa, da su Putin i Merkelova pokazali da imaju respect prema Srbiji.

-Zahvalan sam im na tome, ja sam mnogo mali za njih, oni su lično mnogo obrazovaniji od mene. Merkelova je toliko marljiva, sedi 12 sati na zasedanju, nije čudo što je Nemci toliko poštuju, o Putinovom talentu ne mogu ni da govorim… - rekao je Vučić.

Premijer o auto-putu Niš-Priština: Svi putevi vode u Niš

22.00 – Premijer Vučić je na pitanje kome treba naoružanje, ocenio da je Srbija imala ono što će sada imati možda ne bi bilo 2.500 mrtvih u NATO agresiji. - Mislim da time štitimno svoju budućnost i decu. Obezbeđujemo mir za pokoljenja koja dolaze. Da li nam trebaju slaba policija i vojska? Moramo imati jaku državu uz jasnu političku nit - mir i stabilnost gotovo po svaku cenu – rekao je Vučić.

Kada je reč o auto-putu Niš – Priština, Vučić je istakao da svi putevi vode u Niš.

-Time će ljudi iz Gračanice i južno od Ibra imati najbrži prevoz do Beograda, moći ćemo da dovedemo investitore u Toplicu. Ne razumem kakav je to smisao da nam to nije potrebno! Ništa niste uradili, a znate da nešto ne treba. Hoću Srbiju auto- puteva i fabrika, to je Srbija budućnosti – poručio je Vučić.

Vučić zahvalan intelektualcima koji su ga podržali

21. 50 – Premijer Srbije je rekao da bi on napsiao lošiji izveštaj o Srbiji nego što je napisala Evropska komisija, koja je za Srbiju merodavnija od Evropskog parlamenta. Vučić se osvrnuo na podršku koju mu je gotovo 800 intelektualaca.

- Zahvalan sam tim ljudima. Ali, tu je drugi problem. Problem što jednog Simu Avramovića, dekana Pravnog fakulteta, mog profesora, nazivaju sendvičarem.

I to samo zato što misle drugačije. Ali tu mora da bude razlika između nas i njih - nikada neću da kažem da je Predrag Ejdus loš glumac - poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja gledalaca, Vučić je naveo da se po pitanju birokratije radi mnogo, napravljen je napredak kada je reč o građevinskim dozvolama, tu su elektronske zdravstvene knjižice, zakazuju se pregledi…

Foto: TvPink Printscreen

- Dajte mi jednu neristojnu rečenicu nije rekao tokom kampanje. Srbiji je potrebna toleranijca i razumevanje drugačijih stavova, pravo da neko ima drugo mišljenje – rekao je premijer.

- Odlučuje 6 750.000 ljudi, a ne 600 ili 800, svi imaju jednaka prava, neću da dozvolim da onaj ko živi u Trgovištu ima manja prava od onog u Beogradu – podvukao je Vučić.

21.45 - Kada je reč o Žutoj patki u Moskvu, Vučić je rekao da je sve isto – kao i ovde. - Sigurno neretko grešim, ali se borim i radim svakog dana. Neke stvari smo veoma dobro uradili, to potvrđuje i svet i istok i zapad, a bitne su tri udžerice…Malom je nađeno 24 nekretnine, a ima jednu, Medvedevu je nađeno nešto u Toskani…Kada bi pogledali njihove informacije, da bi videli i iste finansijere, od Soroša do nekih drugih – rekao je Vučić.

Vučić o poseti Kosovu: Ne mogu ničim da me uslovljavaju

21.40 – Govoreći o poseti Kosovu, Vučić je rekao da su obavešteni, ali da ne zna da li će poseta biti zabranjena i da on ne zna da je nečim uslovljen – koga sme da povede.

Foto: TvPink Printscreen

- Pitanje da li ću da idem uopšte, ako misle da imaju pravo da me bilo čime uslovljavaju. I po ovome vidim da oni imaju neke svoje kampanje…Izborna je kampanja i odgovaralo bi mi da udaram u junačke bubnjeve, a to mi ne pada na pamet. Ja na Kosovo idem na dva dana, oni ostaju da žive sa Albancima i zbog toga sam ja za dijalog. Na razgovorima u Briselu sam i Nikoliću rekao da nikada nisam video ovako nezainetesovanu albansku delegaciju- naveo je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

21. 35 – Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija imala vrhunsku vojsku u smislu motivisanosti, ali skromu po pitanju opremljenosti.

-Velika stvar je to što ćemo imati 1.500 vojnika opremljenih kao najbolji svetski policijaci, a cilj je da imamo 5.000 tako opremljenih vojnika. - Mi ne nabavljamo balističe raketa i ofanzivno oružje, već opremu kojom možemo da branimo svoju teritoriju – istakao je Vučić.

21.30 – Novinar Miroslav Lazanski je istakao da Srbija mora imati izbalansiranu politiku. - To je jedina mogućnost suviše smo mali da bi bili u nekom bloku - istakao je Lazanski.

Premijer je odbacio spekulacije da je u Rusiju, ali i pre toga u Nemačku išao zbog predsedničkih izbora.

- Migovi stižu, tenkovi stižu, stižu oklopna vozila, dramatično povećanje vojne opreme, jer u poslednjih 25 godina ništa novo nije kupljeno – rekao je Lazanski.

Predsednik Vlade: Srbija ne kupuje bombardere, ovo su lovci presretači koji treba da zaštite nebo

21.20 - Premijer je rekao da MIG 29 ne može da se kupi za manje od 80 miliona dolara. - To je veoma skupa igračka. Mi te avione dobijamo na poklon, pitanje je da li će predsednik potpisati ukaz o poklonu, što ja ne bih voleo jer ćemo čekati nekoliko meseci, ili ćemo potpisati sporazum o vojno – tehničkoj saradnji. Potrebno je da naši remontni zavodi ovladaju modernizacijom aviona i helikoptera – istakao je Vučić. Srbija, dodao je, ne kupuje bombardere, ovo su lovci presretači koji treba da zaštite nebo. Nismo se mi prvi naoružavali - dodao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Govoreći o posetama Nemačkoj i Rusiji premijer je rekao da je išao da predstavlja Vladu Srbije, razgovarao je, kako je naglasio, pre svega o ekonomiji.

-Molio sam Merkelovu da nam učini oko antidampinga i za Železaru. I posle tri dana sam dobio poziv – odlaže se - istakao je premijer.

-Ne znam da li Brisel i Moskva misle isto. Znaju kako izleda politika. Mi raduimo ono što je naš interes. Naš inters nije da uvodimo sankcije Rusiji. Putin me to nije ni pitao, jer zna da to nećemo ni da uradimo. Ali me takođe niko ne pita za EU jer zna da ću da kažem da je to strateški put. Nećemo ulaziti ni u jednu u vojnu alijansu – istakao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Danas imamo rast od plus tri, inflacija 1,1 odsto, deficit 1,4 odsto – naveo je Vučić govoreći o rezultatima Vlade Srbije i dodao da će ekonomija ići sve bolje ako uspemo da napravimo poslovni ambijent.

Lazanski: Možemo postati regionlani centar za modernizaciju i remont ruskoh helikoptera

21.15 - Novinar Miroslav Lazanski kaže da se u ovim političkim okolnostima nije lako odlučiti se za nabavku ruskog naoružanja, koja je najbolja za srpsku vojsku. - Možemo postati regionlani cenatr za modernizaciju i remont ruskoh helikoptera – naveo je Lazanski, ukazavši das u avioni četvrte generacije, jer su bolji od onih koje mi sada imamo. Ne može se kupiti ispod 45 miliona dolaza i to se nanosi na go avion, bez opreme i raketa. Sa MIG 29 imamćemo radar sa dometom preko 120 kilometara sa faznom rešetkom.

Foto: TvPink Printscreen

21. 10 - Najpre smo razgovarali o bilateralnim ekonomskim odnosima, o situaciji u celom regionu. Putin je želeo od mene da čuje šta mislim i kako vidim situaciju u regionu. Rekao sam sve ono što inače govorim, da postoji opasnost o ugrožavanja stabilnosti u regionu, a nema sumnje da postoji i prisustvo raznih spoljnih političkih faktora, to je poprište različitih ineteresnih zona. Srbija je uspela da prevaziđe probleme i do sada je bila najstabilnija - rekao je Vučić.- Putin je ponovio, rekao bih usaglašen stav ruskog rukovodstva, ponovio je ono što je rekao Lavrov, mislim da su oni veoma zabrinuti. Koliko su zapadne sile za vladu Zaeva u Makedoniji,  mislim da Rusija nije na toj strani. Mislim da postoji zabrinutost za situaciju u Prištini - rekao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

21.06 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da postoje stvari o kojima je sa Putinom razgovarao u četiri oka i koje nisu za javnost, ali za ljude je važno da znaju da smo u Rusiji naišli na pozitivnu atmosferu. -Verujem da će zahvaljući ruskoj vladi i našim narodima ta razmena biti vraćena na nivo iz 2013. i 2014. ali treba imati u vidu pad rublje i cenu gasa - naveo je Vučić i dodao da je sa ruskom kolegom razgovarao i o tome kako da se unapredi namenska industrija.- Putin je pomenuo haubice od 155 milimetara. Važno je da kažem da bi 51 odsto moralo da bude srpske robe da bi mogli da izvozimo na evropsko tržište - dodao je Vučić, istakavši da je Srbija vratila sva dugovanja prema Rusiji.

Foto: TvPink Printscreen

#Intervju

#Televizija Pink

'