AKTUELNO

Premijer Srbije je poručio da je Srpska napredna stranka vodila najčistiju predizbornu kampanju, a da mu je žao što od drugih kandidata nije dobio konkretne planove za rešenje gorućih problema Srbije.

Kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Vučić govoreći o predizbornoj kampanji, gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink, istakao je da kampanja nikada nije bila mirnija i sa manje incidenata.

- Izbori su demokratska utakmica i praznik demokratije. Međutim, šteta je što nisam čuo mnogo o programima ostalih kandidata i šteta šo im je bilo važno samo da kažu poneku lošu reč o meni - rekao je Vučić za televiziju Pink.

Predsednički kandidat je zadovoljan jer Srbija danas ima dobre odnose sa svim svetskim državama i što mnoge od njih podržavaju njegovu politiku.

- Ponosan sam jer je bivši nemački kancelar podržao moju kandidaturu i što o napretku Srbije ima da kaže samo najbolje - poručio je Vučić, dodajući da je Srbija stekla pozitivan imidž u svetu.

Kako smatra, ne postoji razlog za kritike, jer je boljitak u našoj državi evidentan.

- Ako ima pametnijih, evo im, neka odmah vode zemlju, ali neka ne obmanjuju narod. Mnogi su slali pisma Putinu govoreći mu da me ne primi, a ja u ponedeljak odlazim na deseti susret sa njim. Sa njim sam se sastao više puta od bilo kog drugog srpskog državnika. Oni koji ga mole da se sa mnom ne sastane uništavali su našu vojsku, a mi je unapređujemo, ali ne da bismo ratovali, već da bismo je revitalizovali - rekao je premijer.

Vučić je, govoreći o vojnoj saradnji sa Rusijom, rekao da je cilj takve saradnje da se Srbija zaštiti, a ne da bilo kome preti.

- Drastično podižemo našu vojnu sposobnost i to im smeta, a ja ih pitam zašto to ranije nije urađeno i zašto niko o tome nije ranije razgovarao sa ruskim predsednikom. Zato očekujem napade u ponedeljak - kaže Vučić.

Sa Putinom o ekonomskoj, vojnoj i kulturnoj saradnji i namenskoj industriji

Kako je najavio premijer, na sastanku sa Putinom razgovaraće se u četiri oka, a održaće se i sastanak delegacija. Jedna od glavnih tema razgovora biće ekonomska saradnja Rusije i Srbije. Zbog pada rublje i snižavanja cena nafte i gasa, smanjena je robna razmena, pa je bitno naći rešenje za ovaj problem. Razgovaraće se i o privlačenju ruskih investitora radi izvoza proizvoda na tržište Evropske unije, o namenskoj industriji, preradi voća i povrća. Još jedna od tema biće vojno-tehnička saradnja. Razgovori o njoj su započeti, a sada se očekuje njihova finalizacija.- Ne želimo samo policijsku zaštitu neba, već i zaštitu od potencijalnih napada u budućnosti, zbog čega ćemo od Rusa nabaviti trupni oklopni sistem - rekao je premijer. Na sastanku će biti reči i o kulturnoj saradnji dve zemlje, ali i o saradnji dva bratska grada - Beograda i Moskve, kao i o razvoju i unapređenju turizma.

Govoreći o izgradnji auto-puta od Niša do Prištine, Vučić kaže da nije reč o "velikoalbanskom putu", kako ga mnogi nazivaju.

- Sve je usmereno ka tome da se pokaže kako nije dobro šta god da uradimo - smatra premijer.

Govoreći o napadima koje doživljava svakodnevno, on ističe da je naučio da živi sa tim, ali da je "nemoguće navići se na to do kraja".

- Toliko sam puta slušao kako mi je otac nekakav Albanac, a majka... Naravno da takve stvari teško padaju, ali to je njihovo rešenje kada ne postoje drugi argumenti - smatra Vučić.

Nikoga u kampanji nije uvredio, niti je napravljen spot koji nekoga omalovažava, a kampanja koja je vođena bila je najčistija, smatra Vučić.

- A onda je isprovociran Milenko Jovanov, kako bi pokazao koliko je besmisleno to što pričaju, rekao to što je rekao, ali sam se izvinio za to. Međutim, izvinjenje im nije bilo dovoljno - rekao je Vučić.

Premijer je istakao, govoreći o optužbama da je lopov, da nikada ništa nije ukrao i da mogu samo da pokušavaju da dokažu suprotno.

-- Pričaju da mi je brat vlasnik Franša. Idite u restoran i proverite da li je tako. Kako mi je rekla Angela Merkel, dovoljno je nekoliko dana negativne kampanje preko društvenih mreža, da čitav rad i napor dotad uložen padnu u vodu - kaže premijer za TV Pink.

Njegov odgovor na to je, kako je rekao, prećutkivanje i rad.

- Do poslednjeg daha ću se boriti za očuvanje stabilnosti i mira. To je za mene od najvećeg značaja - poručio je premijer.

Vučić je, osvrćući se na izjavu predsedničkog kandidata Vuka Jeremića da sramoti uniformu, izjavio da se vodi kampanja da se umanji vojna saradnja sa Rusijom, te da nije njegova vlada uništila vojsku i naoružanje Srbije.

- Neka narod sudi. Srbija je mnogo snažnija, a narod to i vidi - rekao je Vučić.

Kako je rekao, svi govore o Savamali, a niko ne spominje smrt Ranka Panića, o kojoj je istraga nastavljena tek nakon promene vlasti. Zbog kampanja im nisu važni, kako smatra premijer, ni život Panića, ni životi gardista, ni Ćuruvijin život.

Kampanja je za pojedine kandidate počela i pre zvaničnog početka, a poreklo novca koji je za nju izdvojen, nije poznat. Premijer smatra da izveštaj o poreklu sredstava nikada neće ni biti transparentan.

#Aleksandar Vučić

#Jutarnji program

#Pink

#Rusija

#Vladimir Putin

'