AKTUELNO

Ministarka se osvrnula na saobraćajnu nesreću u Grdeličkoj klisuri, NATO bombardovanje i njegove posledice na zdravlje građana, kao i na predstojeće predsedničke izbore.

Ne postoji dilema - Aleksandar Vučić za predsednika

Ministarka bez portfelja i potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je, gostujući u emisiji "Pravac" na TV Pink3, da je Aleksandar Vučić odličan izbor za predsedničkog kandidata. Kako smatra, ostvarena je stabilnost na makroekonomskom planu, nema koketiranja sa građanima i govori se istina, iako nekada nije prijatna.

- Penzioni fondovi su bili prazni, da smo nastavili onim putem, ostali bismo bez penzija. Kad Vučić kaže da će se penzije povećavati postepeno. to znači da postoji ekonomska realnost za takav potez - objasnila je ministarka za TV Pink.

Srbija je, smatra, na dobrom putu, a izbor je jedan - da se ide napred.

Opozicija nema tačno izražen plan za oporavak Srbije, a njihova kampanja zasniva se na udaru na Aleksandra Vučića i njegovu porodicu i to je, kako smatra, degradiranje.

Dug oporavak nakon nesreće u Grdeličkoj klisuri

Ministarka se nakon nesreće mnogo bolje oseća i mora dosta da se kreće. Nakon određenog perioda, očekuje je potpuni oporavak.

- Zahvalna sam svim lekarima koji su mi pružili odličnu i stručnu pomoć. Psihološki sam funkcionisala na potpuno drugačijem nivou, imala sam potres mozga i imala sam osećaj nakon buđenja, da sam došla u bolnicu da nešto otvorim. Međutim, bila sam pacijent - ispričala je Đukić Dejanović.

To što je neuropsihijatar joj je, kako kaže, dosta pomoglo da prebrodi period nakon nesreće. Posttraumatski period je bio mnogo lakši za preživljavanje, ali će se njena porodica psihički duže oporavljati od nje.

Foto: TV Pink

NATO agresija ostavila velike posledice na zdravlje građana

Govoreći o periodu bombardovanja 1999. godine, Đukić Dejanović je ispričala da je kada je pala prva bomba bila na svom radnom mestu.

- U bolnici NATO agresija bila je period kada smo solidarno pomagali jedni drugima, kada je organizacija bila izvanredna. Svi smo bili isti, što je i normalno u takvim situacijama - ispričala je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, psihičko stanje stanovništva se proučavalo nakon bombardovanja, postojali su posttraumatski poremećaji, a oni koji nisu nikada imali nikakvu smetnju teže su podnosili period bombardovanja od onih sa smetnjama.

Po mentalno zdravlje, kako je istakla, bombardovanje nije ostavilo velike posledice, što govori da naš narod poseduje određenu otpornost.

Istraživanja će pokazati kako je na zdravlje građana uticalo bombardovanje, a izvesno je da je uticaj ogroman i negativan.

Govoreći o posledicama bombardovanja i 5. oktobru, kako smatra, od tada nije učinjeno mnogo toga, iako je narod očekivao mnogo. Oni koji su prizivali 5. oktobar najviše su se razočarali od svih, smatra Đukić Dejanović.

Bolja edukacija o zdravlju, pravima pacijenata i pravima majki

Reforma zdravstvenog sistema je neophodna, neophodne su promene u zdravstvenom i obrazovnom sistemu, kao i edukacija. Česti su pobačaji, slabo podvrgavanje pregledima, pa samim tim i kasno otkrivanje bolesti i oboljenja.

Potrebno je stimulisati natalitet, zato se sprovodi istraživanje o tome kakve beneficije majka nakon porođaja treba da ima po povratku na posao. Ministarstvo zdravlja će biti vrlo striktno i rigorozno prema poslodavcu koji majci ne daje uslove koji su joj potrebni.

#Bolnica

#Izbori

#Saobraćajna nesreća

#Slavica Đukić Dejanović

#Zdravlje

'