AKTUELNO

RIK je konstantovala da osporeno Uputstvo predstavlja opšti pravni akt koji se kao takav ne može pobijati prigovorom, jer se ne radi o potvrdi izbornog prava u toku izbora.

Republička izborna komisija odbacila je prigovor protiv Uputstva za sprovođenje glasanja na predsedničkim izborima na Kosovu i Metohiji, ističući da se takav opšti pravni akt može osporiti samo pred Ustavnim sudom.

U prigovoru Dejana Tadića iz Sombora osporavaju se odredbe Uputstva o sastavu biračkih odbora, utvrđivanju rezultata izbora i ovlašćenjima OEBS-a prilikom glasanja na Kosovu i Metohiji.

Uputstvo se, kako je istaknuto, može osporavati samo u postupku pred Ustavnim sudom.

Predstavnici opozicije u sastavu RIK-a tražili su da se prigovor usvoji obrazlažući da, ukoliko je Uputstvo opšti akt, mora se primenjivati na sve građane Srbije, a ne samo na Kosovu i Metohiji.

Kako kažu, Uputstvo nije u skladu sa Ustavom o čemu se već izjasnio Ustavni sud.

RIK je usvojio dopune prijava za akreditovanje stranih posmatrača iz ambasada SAD, Velike Britanije, Bugarske, Ukrajine, organizacija Inicijativa za dijalog i demokratiju - SILBA, Republičke izborne komisije BIH, Udruženja za istraživanje transparentnosti i odgovornosti - Crta, udruženje Građani na straži.

Članovi RIK obavešteni su i o rasporedu preuzimanja izbornog materijala iz štamparije Službenog glasnika po kome će se materijal za centralnu Srbiju preuzeti u sredu 29. marta, a za KiM u petak 31. marta.

#Glasanje

#Izbori

#Predsednički izbori

#Republička izborna komisija

'