AKTUELNO

Srpska napredna stranka osudila je političke pritiske na slobodu medija, slobodu govora i izveštavanja u Srbiji i navela da su Vuk Jeremić i njegov izborni štab dozvoli sebi da procenjuju i određuju ko je u Srbiji novinar, a ko nije.

- Nakon što je dosovski kandidat, Vuk Jeremić, juče zabranio prisustvo na konferenciji svog izbornog štaba novinarima iz više redakcija, danas nastavlja sa skanadaloznim pritiskom na novinare i redakciju dnevnog lista "Informer", koristeći fašističke metode i nasilnike iz svojih redova da grubo krše zagarantovana demokratska prava - kaže se u saopštenju SNS.

Navodi se da su Jeremić i njegov izborni štab dozvolili sebi neverovatnu stvar, da procenjuju i određuju ko je u Srbiji novinar, a ko, po njihovom mišljenju, nije, samo zato što im se ne dopada uređivačka politika redakcije iz koje dolazi.

U Srbiji je do sada nezabeležen ovakav diskriminatorski odnos prema novinarima, gušenje medijskih sloboda, vređanje, omalovažavanje i fašističko etiketiranje ljudi čiji je jedini greh to što rade svoj posao i koriste pravo da svakome postave pitanja.

Iz SNS upozoravaju i da je sramotno ponašanje dosovskih kandidata koji su direktno onemogućili rad medija, zabranili postavljanje pitanja i pravo javnosti da bude informisana, i tako ukinuli ovu najsvetiju demokratsku tradiciju.

- SNS istinski i suštinski se zalaže za slobodu medija, poštovanje demokratskih vrednosti i civilizovano ponašanje, gde je svaki oblik diskriminacije i ućutkivanja novinara sramotan, i smatramo da je skandalozno to što se po ovom pitanju nije oglasilo nijedno novinarsko udruženje, već su ostali nemi posmatrači vršenja nasilja nad ljudima koje treba za zaštite - rečeno je u saopštenju.

#Informer

#SNS

#Vuk Jeremić

#demokratija

'