AKTUELNO

Nakon pisanja medija da će 31. maja podneti zahtev za penziju, predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je za "Večernje Novosti" i "Politiku" da njegov odlazak u penziju ne znači da će prestati da radi.

"Kurir" je ranije preneo da će Nikolić po isteku mandata na Andrićevom vencu podneti zahtev za penziju, a sutrašnje "Novosti" pišu da predsednik Srbije još nije definitivno prelomio, ali da o tome ozbiljno razmišlja.

"Moje formalno penzionisanje, ako ga bude, ne znači da ću prestati da radim. Ako sam potreban Srbiji, radiću za nju", rekao je Nikolić za "Novosti" odgovarajući na pitanje da li ga to što je najavio mogućnost odlaska u penziju onemogućava da preuzme premijersku ili neku drugu poziciju u vlasti.

Predsednik Srbije ponovio je da njegovo penzionisanje za sada ne znači i povlačenje iz političkog života, ali je naglasio da u ovom trenutku ne postoji nikakav dogovor o tome da li će i koju funkciju eventualno preuzeti posle okončanja mandata za šefa države. "Odlazak u starosnu penziju ne znači da ću prestati da radim. Uvek ću biti spreman da svoje znanje i iskustvo stavim na raspolaganje za dobrobit i napredak Srbije", rekao je predsednik Srbije za "Politiku".

Beogradski mediji podsećaju da Nikolić ima 65 godina i 45 godina radnog staža, čime je ispunio formalni uslov za odlazak u starosnu penziju.

On će moći će da računa na primanja od 104.000 dinara mesečno, koliko po zakonu iznosi 80 odsto od njegove predsedničke plate od 130.000 dinara, a dobiće i zakonske privilegije koje sleduju bibšim predsednicima: kancelariju, savetnika, sekretara, obezbeđenje, automobil, status počasnog predsednika, diplomatski pasoš.

Šest meseči po završetku mandata primaće punu predsedničku platu, a taj period može, na zahtev da se produži na godinu dana. "Novosti" saznaju i da će se Nikolić, koji se do sada nije uključivao u predsedničku kampanju lidera SNS Aleksandra Vučića, najverovatnije pojaviti u njenom foto-finišu, odnosno na najvećem beogradskom mitingu 24. marta u "Kombank areni".

#Penzioner

#Srbija

#Tomislav Nikolić

#predsednik

'